Tema lucrarii “Raspunderea patrimoniala a lucrarilor – raspundere civila-contractuala” este actuala si extrem de importanta avand in vedere rolul raspunderii patrimoniale in raporturile juridice de munca.
Autoarea subliniaza ideea ca raspunderea patrimoniala este o forma a raspunderii juridice, ca aceasta raspundere are un subiect calificat, in persoana participantilor la raporturile juridice de munca. Ea functioneaza pe baza regulilor generale ale raspunderii civile contractuale, in sensul ca partea ce cauzeaza un prejudiciu co-contractantului este obligat sa il acopere.
Lucrarea are la baza o vasta documentare cu material bibliografic de drept comparat, precum si cu o bogata jurisprudenta, autoarea facand un efort meritoriu de analiza si sinteza.
Studiul amplu pe care autoarea l-a realizat, observatiile punctuale sau de ansamblu, precum si propunerile sustinute conving in ce priveste valoarea lucrarii. In ansamblul sau, lucrarea reflecta un efort stiintific deosebit oferind informatii utile atat specialistilor teoreticieni - cercetatori, cadre didactice etc. -, cat si practicieni - consilieri juridici, avocati, judecatori, personal din compartimentele de resurse umane si, nu in ultimul rand, angajatorilor.
Prof. univ. dr. ALEXANDRU TICLEA
Capitolul I – Specificul raspunderii patrimoniale
Capitolul II – Formele raspunderii patrimoniale
Capitolul III – Conditiile raspunderii patrimoniale
Capitolul IV – Procedura de stabilire si recrutare a prejudiciilor in cazul raspunderii patrimoniale
Capitolul V – Proceduri speciale de stabilire si recuperare a prejudiciilor in cazul raspunderii civile si a raspunderii materiale
Capitolul VI – Raspunderea salariatilor pentru daunele provocate
Capitolul VII – Concluzii si propuneri de lege ferenda