Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Raspunderea producatorului pentru calitatea produselor alimentare

ISBN/ISSN: 978-606-27-0495-7
Editura: Hamangiu
45,00 RON
Disponibilitate: IN STOC

In zilele noastre, din pacate, pericolul inregistrat de alimentele neconforme normelor de protectia consumatorilor este din ce in ce mai evident, iar incalcarea legislatiei din domeniu genereaza adevarate tragedii. Un exemplu de actualitate si mult mediatizat este scandalul cu privire la bacteria Escherichia Coli (E. coli), care a facut ravagii in randul nou-nascutilor din Romania.

Introducerea pe piata alimentara de alimente neconforme va atrage raspunderea producatorului, asadar este foarte important ca in cazul ivirii unei astfel de „probleme” care a pus sau pune in continuare in pericol sanatatea, consumatorul – orice persoana, chiar fara studii juridice – sa stie cui sa se adreseze pentru gasirea unei solutii si implicit a celui responsabil.

In lucrarea de fata, autoarea vine in sprijinul celor interesati, explicand si detaliind reglementarea esentiala in domeniu (cadru normativ neunitar si dispersat), demers binevenit avand in vedere si existenta unei „suprareglementari” ce abunda in inadvertente de natura a crea confuzii celor interesati de aceasta problematica. Astfel, trateaza particularitatile privind raportul dintre producator si consumator, raspunderea civila contractuala, delictuala, contraventionala si penala a producatorului.

In plus, pentru atragerea raspunderii mentionate mai sus, consumatorul trebuie, evident, sa cunoasca autoritatile cu atributii in materia securitatii sigurantei alimentare (Autoritatea Nationala de Protectie a Consumatorilor si Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor) si calea de acces catre acestea. In acest sens, cartea reprezinta un instrument de utilitate atat din punct de vedere teoretic, cat si practic, adresat oricarei persoane interesate de problematica abordata.

Capitolul I. Scurt istoric asupra evolutiei raspunderii juridice a producatorului in sfera produselor alimentare 

Capitolul II. Principiile raspunderii producatorului pentru calitatea produselor alimentare 

Sectiunea 1. Aspecte introductive 
Sectiunea a 2-a. Consideratii generale 
Sectiunea a 3-a. Cadrul conceptual 
Sectiunea a 4-a. „Principiul” in materia dreptului alimentar 
Sectiunea a 5-a. Principiile raspunderii producatorului 

Capitolul III. Particularitati privind raportul dintre producator si consumator pe piata produselor alimentare 

Sectiunea 1. Consideratii generale 
Sectiunea a 2-a. Conceptul de producator 
Sectiunea a 3-a. Conceptul de consumator 
Sectiunea a 4-a. Notiunea de produs alimentar in legislatia interna si europeana 
Sectiunea a 5-a. Conformitatea produsului in plan intern si european 
Sectiunea a 6-a. Organisme cu atributii in materia securitatii si sigurantei alimentare 

Capitolul IV. Raspunderea civila contractuala a producatorului pentru calitatea produselor alimentare 

Sectiunea 1. Raportul dintre raspunderea civila delictuala si raspunderea contractuala 
Sectiunea a 2-a. Calificarea raspunderii ca fiind contractuala sau delictuala in materia produselor alimentare 
Sectiunea a 3-a. Contractul de consumatie – fictiune juridica, specie a contractului de vanzare-cumparare sau contract de sine-statator? 
Sectiunea a 4-a. Contractul de vanzare-cumparare de consumatie 
Sectiunea a 5-a. Varietati ale contractului de vanzare-cumparare avand ca obiect produse alimentare 
Sectiunea a 6-a. Analiza comparativa intre obligatia de garantie a vanzatorului si obligatia de conformitate 

Capitolul V. Raspunderea civila delictuala – forma a raspunderii juridice a producatorului pentru calitatea produselor alimentare 

Sectiunea 1. Aspecte generale 
Sectiunea a 2-a. Conditiile raspunderii civile delictuale 
Sectiunea a 3-a. Cauze care exonereaza sau limiteaza raspunderea producatorului alimentar 

Capitolul VI. Aspecte procesuale privind raspunderea producatorului pentru calitatea produselor alimentare 

Sectiunea 1. Aspecte prealabile. Definirea notiunilor. Aplicarea normelor procesual civile 
Sectiunea a 2-a. Actiunile civile incidente in materie 
Sectiunea a 3-a. Actiunile producatorului impotriva consumatorului 
Sectiunea a 4-a. Competenta instantelor din perspectiva dispozitiilor legale statuate prin Regulamentul nr. 44/2001
Sectiunea a 5-a. Calitatea procesuala in litigiile cu consumatorii 
Sectiunea a 6-a. Reguli procedurale privind judecata in fond
Sectiunea a 7-a. Particularitati cu privire la participarea tertilor in litigiile dintre consumatori si producatori 
Sectiunea a 8-a. Aspecte derogatorii referitoare la dreptul la actiune al consumatorului pentru repararea pagubelor 
Sectiunea a 9-a. Arbitrajul in litigiile dintre producatori si consumatori 

Capitolul VII. Raspunderea contraventionala a producatorului 

Sectiunea 1. Aspecte prealabile 
Sectiunea a 2-a. Sediul materiei 
Sectiunea a 3-a. Fapta contraventionala. Notiune. Conditii
Sectiunea a 4-a. Sanctiunile contraventionale principale 
Sectiunea a 5-a. Sanctiuni complementare 
Sectiunea a 6-a. Aspecte procesuale 
Sectiunea a 7-a. Regimul sanctionator contraventional in materia produselor alimentare 

Capitolul VIII. Raspunderea penala a producatorului in sectorul alimentar 

Sectiunea 1. Aspecte generale 
Sectiunea a 2-a. Infractiuni in materia dreptului alimentar prevazute in Codul penal roman 
Sectiunea a 3-a. Raspunderea penala pentru produsele alimentare in dreptul italian 
Concluzii si propuneri de lege ferenda 

Detalii tehnice
Data aparitiei17 mar. 2016
Categorie generalaStudii si monografii
Numar pagini324
Tip copertaCarte brosata
Alti clienti au cumparat si
Indisponibila
Somatia de plata si ordonanta de plata autor Adriana Orosan

Somatia de plata si ordonanta de plata

Practica judiciara si reglementarea din noul Cod de procedura civila
27,00 RON

Siguranta pentru produsele alimentare

Norme juridice nationale si internationale
43,40 RON
Indisponibila
Noul Cod civil. Noul Cod de procedura civila. Actualizat 26 februarie 2016

Noul Cod civil. Noul Cod de procedura civila 26.02.2016

Studiu introductiv – Analiza modificarilor aduse prin O.U.G. nr. 1/2016 – Nicolae-Horia Tit
40,00 RON