In zilele noastre, din pacate, pericolul inregistrat de alimentele neconforme normelor de protectia consumatorilor este din ce in ce mai evident, iar incalcarea legislatiei din domeniu genereaza adevarate tragedii. Un exemplu de actualitate si mult mediatizat este scandalul cu privire la bacteria Escherichia Coli (E. coli), care a facut ravagii in randul nou-nascutilor din Romania.
Introducerea pe piata alimentara de alimente neconforme va atrage raspunderea producatorului, asadar este foarte important ca in cazul ivirii unei astfel de „probleme” care a pus sau pune in continuare in pericol sanatatea, consumatorul – orice persoana, chiar fara studii juridice – sa stie cui sa se adreseze pentru gasirea unei solutii si implicit a celui responsabil.
In lucrarea de fata, autoarea vine in sprijinul celor interesati, explicand si detaliind reglementarea esentiala in domeniu (cadru normativ neunitar si dispersat), demers binevenit avand in vedere si existenta unei „suprareglementari” ce abunda in inadvertente de natura a crea confuzii celor interesati de aceasta problematica. Astfel, trateaza particularitatile privind raportul dintre producator si consumator, raspunderea civila contractuala, delictuala, contraventionala si penala a producatorului.
In plus, pentru atragerea raspunderii mentionate mai sus, consumatorul trebuie, evident, sa cunoasca autoritatile cu atributii in materia securitatii sigurantei alimentare (Autoritatea Nationala de Protectie a Consumatorilor si Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor) si calea de acces catre acestea. In acest sens, cartea reprezinta un instrument de utilitate atat din punct de vedere teoretic, cat si practic, adresat oricarei persoane interesate de problematica abordata.
Capitolul I. Scurt istoric asupra evolutiei raspunderii juridice a producatorului in sfera produselor alimentare
Capitolul II. Principiile raspunderii producatorului pentru calitatea produselor alimentare
Sectiunea 1. Aspecte introductive
Sectiunea a 2-a. Consideratii generale
Sectiunea a 3-a. Cadrul conceptual
Sectiunea a 4-a. „Principiul” in materia dreptului alimentar
Sectiunea a 5-a. Principiile raspunderii producatorului
Capitolul III. Particularitati privind raportul dintre producator si consumator pe piata produselor alimentare
Sectiunea 1. Consideratii generale
Sectiunea a 2-a. Conceptul de producator
Sectiunea a 3-a. Conceptul de consumator
Sectiunea a 4-a. Notiunea de produs alimentar in legislatia interna si europeana
Sectiunea a 5-a. Conformitatea produsului in plan intern si european
Sectiunea a 6-a. Organisme cu atributii in materia securitatii si sigurantei alimentare
Capitolul IV. Raspunderea civila contractuala a producatorului pentru calitatea produselor alimentare
Sectiunea 1. Raportul dintre raspunderea civila delictuala si raspunderea contractuala
Sectiunea a 2-a. Calificarea raspunderii ca fiind contractuala sau delictuala in materia produselor alimentare
Sectiunea a 3-a. Contractul de consumatie – fictiune juridica, specie a contractului de vanzare-cumparare sau contract de sine-statator?
Sectiunea a 4-a. Contractul de vanzare-cumparare de consumatie
Sectiunea a 5-a. Varietati ale contractului de vanzare-cumparare avand ca obiect produse alimentare
Sectiunea a 6-a. Analiza comparativa intre obligatia de garantie a vanzatorului si obligatia de conformitate
Capitolul V. Raspunderea civila delictuala – forma a raspunderii juridice a producatorului pentru calitatea produselor alimentare
Sectiunea 1. Aspecte generale
Sectiunea a 2-a. Conditiile raspunderii civile delictuale
Sectiunea a 3-a. Cauze care exonereaza sau limiteaza raspunderea producatorului alimentar
Capitolul VI. Aspecte procesuale privind raspunderea producatorului pentru calitatea produselor alimentare
Sectiunea 1. Aspecte prealabile. Definirea notiunilor. Aplicarea normelor procesual civile
Sectiunea a 2-a. Actiunile civile incidente in materie
Sectiunea a 3-a. Actiunile producatorului impotriva consumatorului
Sectiunea a 4-a. Competenta instantelor din perspectiva dispozitiilor legale statuate prin Regulamentul nr. 44/2001
Sectiunea a 5-a. Calitatea procesuala in litigiile cu consumatorii
Sectiunea a 6-a. Reguli procedurale privind judecata in fond
Sectiunea a 7-a. Particularitati cu privire la participarea tertilor in litigiile dintre consumatori si producatori
Sectiunea a 8-a. Aspecte derogatorii referitoare la dreptul la actiune al consumatorului pentru repararea pagubelor
Sectiunea a 9-a. Arbitrajul in litigiile dintre producatori si consumatori
Capitolul VII. Raspunderea contraventionala a producatorului
Sectiunea 1. Aspecte prealabile
Sectiunea a 2-a. Sediul materiei
Sectiunea a 3-a. Fapta contraventionala. Notiune. Conditii
Sectiunea a 4-a. Sanctiunile contraventionale principale
Sectiunea a 5-a. Sanctiuni complementare
Sectiunea a 6-a. Aspecte procesuale
Sectiunea a 7-a. Regimul sanctionator contraventional in materia produselor alimentare
Capitolul VIII. Raspunderea penala a producatorului in sectorul alimentar
Sectiunea 1. Aspecte generale
Sectiunea a 2-a. Infractiuni in materia dreptului alimentar prevazute in Codul penal roman
Sectiunea a 3-a. Raspunderea penala pentru produsele alimentare in dreptul italian
Concluzii si propuneri de lege ferenda