Candidatilor la admiterea in magistratura si la INM le oferim rezolvari si explicatii pentru proba de logica, grila G1, completata pentru anul 2017 si pentru ambele sesiuni din 2018 (2014-2018). Lucrarea este structurata pe tipurile de cerinte: rationament analitic, rationament logic si intelegerea unui text scris.
Verificarea rationamentului logic, prin examen, este provocatoare si placuta, antrenand comportamentul cognitiv al candidatului: nu este evaluat ceea ce stie, ci ceea ce stie sa faca, intr-o situatie informationala data. Corespunde unui invatamant formativ, fiind verificate competentele de utilizare eficienta a informatiei, calitatea instrumentala a gandirii. Acestea se formeaza in timp.
N-ar trebui sa uitam ca logica este instrumentul oricarui demers mental si actional, slefuit prin exersarea corecta a operatiilor gandirii. Asadar, cum ar putea lipsi logica din pregatirea unui specialist, oricare ar fi el, si, cu atat mai mult, din pregatirea unui magistrat?
Cresterea concurentei, prin cresterea calitatii candidatilor, face obligatoriu antrenamentul. Este ca la gimnastica: in timp, a evoluat foarte mult calitatea executiilor, iar, pentru a ajunge pe podium, este nevoie de exersari suplimentare.
Lucrarea de fata este un instrument potrivit in antrenamentul utilizarii eficiente a logicii naturale cu care suntem dotati. Sunt explicate datele problemelor si cerintele fiecarui exercitiu, in raport cu informatia esentiala. Putem ajunge la performanta doar antrenandu-ne pe intelegerea rapida si corecta a unei situatii date, fara alegeri aleatorii!
Exersarea logicii naturale are nevoie de logica exersarii, oferita prin prezentul volum, logica fiind si metodologica, prin caracterul ei instrumental.