Atunci cand miza este existenta natiunii, statul democratic nu poate supravietui daca exclude dictatura. Acesta este un adevar periculos dar inevitabil. El nu poate fi ignorat.
Dictatura constitutionala, departe de a fi o contradictie in termeni, este o forma de guvernare in care, in timpul unei stari exceptionale, se exercita puteri dictatoriale. Dictatura nu este absoluta, iar autoritatea dictatorului este limitata de catre constitutie.
In ceea ce priveste restrangerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertati pentru apararea securitatii nationale, lucrarea de fata investigheaza minutios modul in care este reglementat regimul starilor exceptionale in diferite state, in dreptul international si in jurisprudenta si practica instantelor si ale altor organe ale Conventiei europene si prezinta constatari, deductii si rationamente in acest domeniu.
Lucrarea "Regimul juridic al starilor exceptionale" este, cu siguranta, o provocare la adresa specialistilor, prezentand, pe de o parte, in mod critic si curajos, deficiente, disfunctionalitati sau stangacii intr-un domeniu de importanta vitala pentru stat - securitatea nationala. Pe de alta parte, prin cercetarea unor zone neexplorate indeajuns, pana acum, studiul evidentiaza o serie de idei de avangarda si lanseaza propuneri valoroase, care aprofundate, chiar cu riscul de a fi contrazise, vor conduce la elaborarea unei doctrine consistente si eficiente in domeniu.
Teodor Frunzeti