Lucrarea Regimurile matrimoniale conventionale in sistemul noului Cod civil roman este prima monografie cu acest subiect publicata dupa intrarea in vigoare a noului Cod civil. Imbogatind teza sa de doctorat, sustinuta in anul 2010, autoarea ofera o analiza completa si complexa a unei institutii noi in sistemul juridic romanesc, valorificand intr-un mod remarcabil doctrina si jurisprudenta, romana si straina, si facand consistente incursiuni in dreptul comparat.
Cristina Nicolescu face parte din tanara generatie de cadre didactice si cercetatori ai Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti, dovedindu-si deja talentul si dedicarea pentru aceasta cariera prin publicarea a numeroase studii valoroase si a unor lucrari in volum (singura sau in coautorat), mai ales in domeniul Dreptului familiei si, indeosebi, cu privire la regimurile matrimoniale. Dincolo de utilitatea de necontestat a acestei lucrari, atat pentru teoreticieni, cat si pentru practicienii dreptului, se cuvin subliniate cateva calitati esentiale ale autoarei: claritatea si conciziunea exprimarii, precum si siguranta si eleganta stilului, care fac ca lectura cartii sa fie nu numai usoara, ci si – de ce nu? – placuta....
Decan Flavius A. Baias
(Facultatea de Drept,Universitatea din Bucuresti)
„Munca, rabdare, incredere! Fara de asta nimeni sa nu incerce meseria scrisului! Talentul e un dar dumnezeiesc, neaparat, insa singur, fara multa, foarte multa truda, ramane sterp.” Cristina Nicolescu a urmat in mod natural crezul artistic al lui Cosbuc, pe deplin valabil si am spune chiar a fortiori aplicabil aceluia care aspira sa intre in citadela stiintei. Lucrarea pe care autoarea o ofera publicului este indiscutabil rodul talentului, dar are in urma si o indelungata perioada de munca stiintifica si didactica. Cristina Nicolescu a avut rabdare nu numai sa adune o bogata informatie, dar si sa permita ca spiritul stiintific autentic sa analizeze si sa sintetizeze cunostintele acumulate, intrupandu-le intr-o lucrare de o valoare incontestabila. A avut incredere in sine si in viitorul noului Cod civil, in conditiile in care a inceput studiul acestui domeniu si, ulterior, activitatea de elaborare a tezei de doctorat cu mult inainte de adoptarea acestuia.
Pe masura acestei increderi, recomand publicului sa primeasca, la randul lui, cu toata increderea aceasta monografie, care, in ceata oricarui inceput de drum, constituie un far indispensabil pentru orientarea corecta a practicii judiciare si notariale in materia regimurile matrimoniale conventionale.
Conf. univ. dr. Marieta Avram