Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Remediile neexecutarii promisiunii bilaterale de vanzare

ISBN/ISSN: 978-606-27-2558-7
Editura: Hamangiu
70,00 RON
Disponibilitate: IN STOC

Despre carte

Cu toate ca reglementarea promisiunii sinalagmatice de contract este in prezent una generoasa, sunt suficiente aspecte care genereaza inca probleme in practica, din care o parte au fost solutionate prin mecanismele de unificare a practicii judiciare, insa altele raman si in prezent neclare, astfel incat genereaza adesea dificultati de interpretare. 

Desi reprezinta un contract sinalagmatic, promisiunea de vanzare are o structura atipica, avand ca obiect o obligatie de a face, care are ea insasi o structura particulara. Tocmai din acest motiv sistemul de remedii prevazut de actualul Cod civil cu privire la obligatia de a face izvorata din antecontract prezinta o serie de particularitati, pe care lucrarea de fata isi propune sa le exploreze. 

Lucrarea Remediile neexecutarii promisiunii bilaterale de vanzare trateaza, pe rand, toate institutiile specifice raporturilor juridice care izvorasc din promisiunea bilaterala de vanzare si analizeaza elemente particulare ale acestora, atat pe plan procedural, in privinta actiunii corespunzatoare, dar si pe plan substantial, din punctul de vedere al conditiilor ce trebuie indeplinite pe fondul lor pentru a fi admise. In egala masura, lucrarea sondeaza jurisprudenta in materie pentru a se putea remarca optica acesteia cu privire la fiecare remediu analizat in materia promisiunii bilaterale de vanzare si indica eventuale dificultati sau practica judiciara neunitara, propunand, totodata, si solutii posibile acolo unde autorul a apreciat necesar. 

Structura lucrarii cuprinde sapte capitole, pornind de la Notiunea, natura juridica si clasificarea promisiunilor de vanzare si ajungand la ultimul capitol, intitulat Actiunea in anularea instrainarii incheiate cu nesocotirea inalienabilitatii subintelese in promisiunea bilaterala de vanzare. Cele sapte capitole au rolul de a structura lucrarea de asa maniera incat sa cuprinda cat mai bine problemele care se ivesc in analiza remediilor neexecutarii promisiunii bilaterale de vanzare.

Lucrarea Remediile neexecutarii promisiunii bilaterale de vanzare concretizeaza o cercetare in care autorul a urmarit evidentierea problemelor de drept care fac obiectul controversei in literatura de specialitate, propunand, totodata, solutii pentru divergentele existente la nivel teoretic, cu scopul de a ajunge la o rezolvare nu doar corecta din punct de vedere substantial, dar si satisfacatoare din punct de vedere practic. In final, autorul marturiseste:

Avem speranta ca acest efort va fi un castig pentru jurisprudenta in aceasta materie, care, in final, este scopul tuturor demersurilor de cercetare si analiza, mijlocul prin care normele de drept substantial dobandesc o existenta palpabila, pasind din lumea ideilor intr-un univers atat de viu si imprevizibil care este reprezentat de valorificarea drepturilor substantiale pe calea actiunilor in justitie. 

Despre autor

Emilian-Constantin Meiu este judecator in cadrul Curtii de Apel Bucuresti, precum si formator la Institutul National al Magistraturii.

Consideratii introductive 

Capitolul I. Notiunea, natura juridica si clasificarea promisiunilor de vanzare 

   Sectiunea 1. Notiunea si natura juridica a promisiunii de vanzare 

   Sectiunea a 2-a. Intelesul notiunii de antecontract 

   Sectiunea a 3-a. Clasificarea promisiunilor de vanzare 

 

Capitolul al II-lea. Conditiile de validitate (elementele esentiale) ale promisiunii bilaterale de vanzare 

   Sectiunea 1. Consideratii prealabile 

   Sectiunea a 2-a. Capacitatea de a contracta 

   Sectiunea a 3-a. Consimtamantul 

   Sectiunea a 4-a. Obiectul promisiunii 

   Sectiunea a 5-a. Cauza promisiunii 

 

Capitolul al III-lea. Executarea silita in natura a promisiunii bilaterale de a vinde – actiunea pentru pronuntarea hotararii care tine loc de contract de vanzare 

   Sectiunea 1. Remediile aflate la dispozitia creditorului 

   Sectiunea a 2-a. Regimul juridic al actiunii avand ca obiect pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract de vanzare 

   Sectiunea a 3-a. Aspecte specifice privind solutionarea actiunii 

 

Capitolul al IV-lea. Scurte consideratii privind promisiunea de a vinde un teren agricol extravilan potrivit Legii nr. 17/2014 

   Sectiunea 1. Influenta Deciziilor Curtii Constitutionale in interpretarea Legii nr. 17/2014 

   Sectiunea a 2-a. Analiza unor aspecte jurisprudentiale privind pronuntarea unei hotarari judecatoresti care sa tina loc de contract de vanzare a terenurilor agricole extravilane 

 

Capitolul al V-lea. Raspunderea contractuala – executarea prin echivalent, in cadrul promisiunii bilaterale de vanzare 

   Sectiunea 1. Intelesul notiunii de raspundere contractuala 

   Sectiunea a 2-a. Tipurile de daune-interese care pot fi solicitate in temeiul promisiunii bilaterale de vanzare 

   Sectiunea a 3-a. Aspecte specifice de ordin procedural privind actiunea in raspundere contractuala 

 

Capitolul al VI-lea. Rezolutiunea promisiunii bilaterale de vanzare 

   Sectiunea 1. Tipuri de rezolutiune si conditii 

   Sectiunea a 2-a. Daunele-interese care insotesc rezolutiunea 

   Sectiunea a 3-a. Aspecte procedurale specifice actiunii in rezolutiunea promisiunii bilaterale de vanzare 

 

Capitolul al VII-lea. Actiunea in anularea instrainarii incheiate cu nesocotirea inalienabilitatii subintelese in promisiunea bilaterala de vanzare 

   Sectiunea 1. Clauza de inalienabilitate, opozabilitatea acesteia si ipoteca legala reglementata de art. 2386 pct. 2 C. civ.

   Sectiunea a 2-a. Aspecte procedurale particulare cu privier la actiunea in anulare 

   Sectiunea a 3-a. Adaptarea contractului in situatia vicierii consimtamantului prin eroare. Aplicarea in fata instantei de judecata a art. 1213 C. civ. 

Concluzii 

Bibliografie 

Detalii tehnice
Data aparitiei31 iul. 2024
Categorie generalaStudii si monografii
Numar pagini256
Format145x205 mm
Tip copertaCarte brosata
DE ACELASI AUTOR - Emilian Meiu