Lucrarea elaborata de Prof. univ. dr. Lidia Barac, „Repere de interpretare in drept – Ghid de interpretare in materie civila”, reprezinta o premiera in literatura juridica romana, asa cum recunosc Prof. univ. dr. Valeriu Stoica si Prof. univ. dr. Gheorghe Mihai.
Avantajul autoarei de a fi, deopotriva, doctrinar si practician al dreptului isi pune amprenta asupra calitatii informatiilor transmise cititorului, din perspectiva metodei utilizate de aceasta.
In realizarea lucrarii , „Repere de interpretare in drept – Ghid de interpretare in materie civila”, autoarea porneste de la mai multe premise, si anume: cartea este destinata profesionistilor; practicienii dreptului au cunostinte despre drept si tehnicile de interpretare in drept; judecatorii trebuie sa fie independenti, dar, deopotriva, responsabili; dreptul este un produs social, care se valideaza si revalideaza in practica sociala; interpretarea dreptului este nu doar necesara, ci si inevitabila aplicarii dreptului.
Pentru teoreticienii dreptului, lucrarea are valente universale, iar acest lucru este marturisit de Prof. univ. dr. Gheorghe Mihai, eminent filosof si jurist al timpurilor noastre.
Pentru practicieni, valoarea cartii poate fi dedusa din evaluarea unui om de cultura si practician al dreptului, deopotriva, si, in acelasi timp, un bun cunoscator al sistemului judiciar roman, Prof. univ. dr. Valeriu Stoica.
Intreaga opera subliniaza dubla exigenta in aplicarea dreptului, impusa judecatorului, si anume aceea de a lucra cu mintea si, deopotriva, cu sufletul. Acest lucru inseamna promovarea valorilor dreptului, fiind de natura a sublinia relatia profunda care exista intre structura logica a dreptului si valorile care intemeiaza normele juridice.