O analiza pragmatica a contextului actual – legislativ si jurisprudential – al retrocedarii terenurilor, din perspectiva legilor fondului funciar nr. 1/2000 si nr. 247/2005.
Acesta este al doilea volum dintr-o serie de trei. Primul analizeaza problemele generate de aplicarea legilor nr. 18/1991 si nr. 169/1997, iar ultimul volum este rezervat problemelor de drept procedural ivite in practica, in aplicarea legilor fondului funciar.
In acest al doilea volum sunt analizate pe larg:
► modalitatile de stabilire a dreptului de proprietate privata asupra terenurilor;
► categoriile de persoane indreptatite si terenurile care intra sub incidenta legilor fondului funciar;
► procedura de reconstituire a dreptului de proprietate;
► dovada existentei si intinderii dreptului de proprietate si a amplasamentului.
Capitolul I. Domeniul de aplicare a Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si celor forestiere, solicitate potrivit Legii nr. 18/1991 si Legii nr. 169/1997
Sectiunea 1. Domeniul de aplicare a Legii nr. 1/2000 din punctul de vedere al modalitatilor de stabilire a dreptului de proprietate (reconstituire/constituire). Regula si exceptia
Sectiunea a 2-a. Domeniul de aplicare a Legii nr. 1/2000 din punctul de vedere al persoanelor indreptatite la reconstituire
Sectiunea a 3-a. Domeniul de aplicare a Legii nr. 1/2000 din punctul de vedere al terenurilor
Capitolul al II-lea. Cazurile de reconstituire a dreptului de proprietate prevazute de Legea nr. 1/2000
Sectiunea 1. Cazuri de reconstituire a dreptului de proprietate cuprinse in Capitolul 1 al legii („Dispozitii generale”)
Sectiunea a 2-a. Cazuri de reconstituire a dreptului de proprietate cuprinse in Capitolul II al legii („Retrocedarea terenurilor agricole”)
Sectiunea a 3-a. Cazuri de reconstituire a dreptului de proprietate cuprinse in Capitolul III al legii („Retrocedarea terenurilor forestiere”)
Sectiunea a 4-a. Cazuri de reconstituire a dreptului de proprietate cuprinse in Capitolul IV al legii („Dispozitii finale si tranzitorii”)
Sectiunea a 5-a. Procedura de reconstituire a dreptului de proprietate in cazul terenurilor agricole
Sectiunea a 6-a. Procedura de reconstituire a dreptului de proprietate in cazul terenurilor forestiere
Sectiunea a 7-a. Termenul de formulare a cererii de reconstituire
Capitolul al III-lea. Dovada dreptului de proprietate
Capitolul al IV-lea. Principiul reconstituirii dreptului de proprietate pe fostul amplasament si exceptii de la acest principiu