Primul numar pe anul 2011 al Revistei de Drept Public debuteaza la sectiunea Doctrina cu articolul semnat de prof. univ. dr. Cristian Ionescu in care este realizat un comentariu teoretic si practic al art. 111 din Constitutie care se refera la dreptul Camerei Deputatilor, Senatului sau al comisiilor parlamentare de a cere informatii si documente Guvernului si celorlalte organe ale administratiei publice, sustinandu-se ca acest drept este legat nu numai de controlul parlamentar, dar si de functia legislativa a Parlamentului. Intr-un alt articol semnat de prof univ. dr. Genoveva Vrabie este analizata separatia puterilor in stat in prezent, aratandu-se necesitatea ca puterea constituanta sa colaboreze in acest sens cu specialistii, doctrina putand adesea servi interesele publice majore, asa cum a facut-o si in secolul al XVIII-lea, prin fundamentarea teoriei separatiei puterilor in stat. Rubrica este intregita de articolul semnat de conf. univ. dr. Anton Parlagi care trateaza fenomenologia politica a dreptului, autorul aratand ca stabilitatea democratiei depinde de stabilirea intre elite a unui consens in ceea ce priveste regulile jocului politic democratic si valoarea institutiilor democratice.
In sectiunea Actualitate juridica prof. univ. dr. Iordan Nicola analizeaza transformarea contractului de achizitie publica din contract administrativ in contract comercial, apreciind ca se impune interventia cat mai urgenta a legiuitorului pentru punerea in acord a prevederilor O.U.G. nr. 34/2006 cu dispozitiile legislatiei si doctrinei pendinte materiei.
In sectiunea Practici institutionale in articolul semnat de expert George-Claudiu Constantin sunt trecute in revista elementele de noutate in activitatea institutiei Avocatul Poporului, cu accent asupra rolului acesteia in apararea drepturilor si libertatilor persoanelor varstnice. In cadrul articolului semnat de drd. Evelina Ristea este realizata o analiza complexa a regimului juridic aplicabil liberei circulatii a avocatilor in Uniunea Europeana, fiind scos in evidenta faptul ca acest aspect a facut obiectul unei preocupari constante la nivelul Uniunii, iar in prezent, gratie legislatiei secundare si jurisprudentei Curtii de Justitie, exercitarea acestei profesii juridice pe teritoriul statelor membre se bucura de un regim juridic clar conturat, de natura sa permita prestarea temporara si permanenta de servicii juridice si utilizarea titlului obtinut in statul de origine, dar si integrarea in profesie in statul de primire.
Sectiunea Jurisprudenta cuprinde trei articole: cel semnat de conf. univ. dr. Milena Tomescu atrage atentia asupra rolului autoritatilor in pastrarea unui just echilibru intre necesitatea luarii masurilor speciale de ocrotire a copilului aflat in pericol ca efect al deficientelor in exercitarea autoritatii parintesti si garantarea dreptului fundamental la relatii de familie; al doilea articol cuprinde cele mai interesante spete din jurisprudenta recenta a Sectiei de contencios administrativ si fiscal a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, selectia fiind realizata de judecator Emanuel Albu; al treilea articol este semnat de conf. univ. dr. Ion Rusu si argumenteaza ideea potrivit careia cuantumul pensiei nu poate fi garantat de stat, aratand ca, prin excluderea magistratilor de la recalcularea pensiilor de serviciu, Curtea Constitutionala incalca principiul fundamental al egalitatii in drepturi a cetatenilor.
Avocat Betinio Diamant prezinta in cadrul sectiunii Note de lectura cartea „The Japanese Legal System, Introductory Cases and Materials” al carei autor este de Hideo Tanaka, iar lector univ. dr. Mihaela Roxana Prisacariu prezinta cartea „Le régime politique et constitutionnel de la Roumanie post-décembriste”, semnata de prof. univ. dr. Genoveva Vrabie.
Revista contine in cadrul rubricii Restitutio un articol postum al regretatului prof. univ. dr. Tudor Draganu, prin care acesta a adus un omagiu profesorului Erast Diti Tarangul cu prilejul implinirii venerabilei varste de 80 de ani.
Dna prof. univ. dr. Verginia Vedinas prezinta la rubrica Eveniment Simpozionul pe tema „Interdisciplinaritatea – paradigma a cercetarii stiintifice contemporane”, organizat de Academia Romana in data de 16 martie, cu sprijinul Institutului de Cercetari Juridice.