Acest numar al Revistei Romane de Drept International (ianuarie-iunie 2010) este un numar special, avand in vedere faptul ca publicatia noastra a ajuns la a 10-a aparitie din 2003, cand a fost publicat primul numar (pilot), respectiv din 2006, cand revista noastra si-a inceput aparitia bianuala.
Prezentul volum are onoarea sa gazduiasca in rubrica privind Evenimente relevante din practica romaneasca a aplicarii dreptului international textul pledoariilor orale, prezentate de echipa Romaniei in fata judecatorilor CIJ in procedurile privitoare la Avizul Consultativ al Curtii Internationale de Justitie privind „Conformitatea cu dreptul international a declaratiei unilaterale de independenta a Institutiilor Provizorii de Autoguvernare din Kosovo”.
Pe aceeasi tema, in rubrica de Articole, publicam un articol semnat de Eliot Gaviria Valverde, consulul Ambasadei Peru la Bucuresti. Am considerat important ca argumentatia juridica de diverse tipuri, fie impotriva conformitatii cu dreptul international a independentei Kosovo (cum este cea prezentata in pozitia Romaniei in fata CIJ), fie in favoarea legalitatii sale (asa cum se sustine in lucrarea dlui Gaviria Valverde) sa fie aduse, in egala masura, la cunostinta publicului.
In aceeasi sectiune, mai publicam un articol semnat de Ion Galea privind aspectele de drept international in cazul incidentului flotilei umanitare din Gaza din mai 2010.
In rubrica de Comentarii privind activitatea organizatiilor internationale in domeniul dreptului international publicam o prezentare a rezultatelor recent incheiatei Conferinte de Revizuire a Statutului de la Roma al Curtii Penale Internationale din mai-iunie 2010, relevanta mai ales pentru adoptarea larg disputatei definitii a crimei de agresiune (Raluca Tigau).
Rubrica de Studii si comentarii contine o prezentare a recentei Hotarari a Curtii Internationale de Justitie in cazul Fabrici de celuloza pe raul Uruguay (Argentina c. Uruguay) (Liviu Dumitru), a noilor evolutii in cazul Procurorul c. Thomas Lubanga Dyilo la Curtea Penala Internationala (Elena-Mirela Pascaru), un comentariu al evolutiilor recente ale Curtii Europene a Drepturilor Omului in cazurile romanesti (Ioana Cristea, Catrinel Brumar), o foarte actuala analiza a jurisprudentei Curtii Europene de Justitie in materia liberei circulatii (Veronica Ionescu) si, nu in ultimul rand, o cuprinzatoare prezentare a lui Titus Corlatean privind evolutia mecanismului de control de la Strasbourg si reforma introdusa de Protocoalele 11 si 14 la Conventia Europeana a Drepturilor Omului.
Rubrica Restitutio publica un fragment din studiul celebru din octombrie 1925 al lui Vespasian V. Pella, parintele fondator al conceptului de Curte Penala Internationala si al dreptului international penal – „Criminalitatea colectiva a statelor si dreptul penal al viitorului”.
Rubrica de Recenzii contine o prezentare a volumului „Actualitati in domeniul dreptului fluviilor internationale”, coordonat de Bogdan Aurescu si profesorul Alain Pellet (Paris, Ed. Pedone, 2010, 308 pagini). Acest remarcabil volum, care prezinta cele mai recente tendinte in dreptul international fluvial, de care Romania, stat dunarean, este direct interesata, este rezultatul cooperarii romano-franceze in domeniul academic al dreptului international, dintre ADIRI si Centrul de Drept International de la Nanterre.
In rubrica privind Contributia doctorandului, publicam o lucrare a lui Titus Corlatean privind relatia dintre regimul aplicabil minoritatilor nationale si riscurile de securitate pe care le poate implica.
Sper ca si acest numar aniversar al RRDI va atrage atentia cititorilor asupra evolutiilor recente in dreptul international, iar noile contributii ale specialistilor romani si straini in acest domeniu vor fi apreciate.
Lector dr. Bogdan Aurescu