Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Revista Romana de Drept International, Nr. 11/2010

ISBN/ISSN: 1584-1898
Editura: C.H. Beck
39,90 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Numarul 11 al Revistei Romane de Drept International (iulie - decembrie 2010) are onoarea sa gazduiasca in rubrica privind Evenimente relevante din practica romaneasca a aplicarii dreptului international textul pledoariilor scrise ale Romaniei in procedurile in fata Tribunalului International pentru Dreptul Marii referitoare la Avizul consultativ al TIDM cu privire la „Responsabilitatile si obligatiile statelor care patroneaza persoane si entitati in ceea ce priveste activitatile intreprinse in zona internationala a teritoriilor submarine”.

In rubrica de Articole, publicam trei contributii substantiale pe subiecte de interes: articolul profesorului italian Francesco Seatzu, de la Universitatea din Cagliari, privind Comentariul General nr. 16 al Comitetului ONU pentru drepturile economice, sociale si culturale privind dreptul egal al barbatilor si femeilor la drepturi economice, sociale si culturale; de asemenea, un articol semnat de Kalliopi Chainoglou, lector in institutii internationale si europene la catedra de studii internationale si europene la Universitatea Macedonia din Salonic privind evaluarea chestiunilor jus in bello in ceea ce priveste atacurile prin intermediul retelelor de calculatoare – un subiect foarte actual in aceasta perioada cand securitatea cibernetica este pe primele locuri ale agendei internationale si nationale de securitate, precum si un articol al lui Cosmin Dinescu privind devolutia implicita, ca modalitate sui-generis de creare a statelor.

In rubrica de Comentarii privind activitatea organizatiilor internationale in domeniul dreptului international publicam o prezentare a activitatilor recente ale Comisiei de Drept International a ONU la sesiunea cu numarul 62 (de Alina Orosan).

Rubrica de Studii si comentarii prezinta o serie de comentarii – unul este un comentariu al lui Felix Zaharia referitor la proiectul de Lege privind procedura prin care Romania devine parte la tratatele incheiate intre Uniunea Europeana si statele membre, pe de o parte, si state terte sau organizatii internationale, pe de alta parte. Al doilea comenteaza evolutiile recente din jurisprudenta CEDO in cazurile romanesti (Catrinel Brumar si Ioana Cristea). Un al treilea comentariu, al lui Catrinel Brumar, se refera la problematica foarte actuala privind interpretarea si aplicarea clauzelor de excludere de la beneficiul statutului de refugiat in jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene.

Rubrica Restitutio publica un fragment din observatiile fostului ministru de externe al Romaniei Grigore Gafencu asupra proiectului (la acel moment – octombrie 1946) de Tratat de Pace cu Romania. Este o analiza foarte critica a prevederilor sale contrare intereselor Romaniei.

Rubrica de Recenzii contine o prezentare a volumului „Rolul organizatiilor internationale in solutionarea diferendelor internationale” de Magdalena-Denisa Lungu (Ed. Universul Juridic, 2010).

In rubrica privind Contributia doctorandului publicam o lucrare a Adinei Nichifor privind evolutiile conceptului de raspundere a statelor pentru incalcarea grava a normelor imperative ale dreptului international in dezbaterile Comisiei de Drept International si ale Comisiei a VI-a a Adunarii Generale a ONU, precum si o lucrare a Ancai Simion privind contributia organizatiilor internationale si a altor structuri cu atributii in domeniul energetic la crearea normativitatii internationale.

Sper ca si acest nou numar al RRDI va atrage atentia cititorilor asupra evolutiilor recente in dreptul international, iar noile contributii ale specialistilor romani si straini in acest domeniu vor fi apreciate.

Lector dr. Bogdan Aurescu

Detalii tehnice
Data aparitiei11 iul. 2011
Categorie generalaPeriodice
Numar pagini232
Tip copertaCarte brosata