Numarul 12 al Revistei Romane de Drept International (ianuarie-iunie 2011) apare intr-un context special, dat de aniversarea de catre Asociatia de Drept International si Relatii Internationale (ADIRI) a 45 de ani de existenta in serviciul cercetarii stiintifice in domeniu.
Prezentul numar are onoarea sa gazduiasca in rubrica de Articole, trei contributii substantiale pe subiecte de interes: articolul dr. Ion Galea cu privire la evaluarea analitica a evolutiilor din cei 10 ani scursi sub impactul momentului „11 septembrie 2001” in domeniul aplicarii regulilor dreptului international umanitar in cadrul operatiunilor antiteroriste; de asemenea, un articol semnat de dr. Iuliana Boghez privind lansarea Agentiei Internationale pentru Energie Regenerabila (IRENA) – un subiect foarte actual in aceasta perioada cand securitatea energetica este pe primele locuri ale agendei internationale si nationale de securitate, precum si un articol al lector dr. Laura-Maria Craciunean, de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu despre ultimele evolutii si clarificari conceptuale privind drepturile culturale in dreptul international.
In rubrica de Comentarii privind activitatea organizatiilor internationale in domeniul dreptului international publicam o prezentare, scrisa de Alina Orosan, a activitatilor recente ale Comitetului ad-hoc al expertilor in drept international public (CAHDI) al Consiliului Europei la sesiunea cu numarul 41 (Strasbourg, martie 2011).
Rubrica de Studii si comentarii de jurisprudenta si legislatie prezinta un comentariu al Laurei Gradinariu referitor la Avizul consultativ al Tribunalului International pentru Dreptul Marii (TIDM) privind „Responsabilitatile si obligatiile statelor care patroneaza persoane si entitati in ceea ce priveste activitatile intreprinse in zona internationala a teritoriilor submarine”. Reamintim ca in numarul 11 al RRDI am publicat textul pledoariilor scrise ale Romaniei in procedurile in fata TIDM cu privire la acest Aviz consultativ. Un al doilea comenteaza evolutiile recente din jurisprudenta CEDO in cazurile romanesti (Catrinel Brumar si Oana Ezer).
Rubrica Restitutio publica un fragment din capitolul privind „Contenciosul international”, publicat in 1935 de Academia de Drept International de la Haga, parte a unui curs prezentat de profesorul roman Paul Negulescu in cadrul cursurilor aceleiasi Academii.
Rubrica de Recenzii contine o prezentare a volumului „Romania – Member of the United Nations Security Council” (autor Ion C. Popescu, Ed. Uranus, Bucuresti, 2010), scrisa de dr. Ioan Voicu, profesor la Universitatea Assumption din Bangkok (Tailanda).
In rubrica privind Contributia doctorandului, publicam o lucrare a lui Cosmin Dinescu privind ,,Statele asociate in dreptul international contemporan”, care continua analiza din numarul 11 al RRDI referitoare la devolutia implicita ca mod sui generis de creare a statelor in dreptul international.
Sper ca si acest nou numar al RRDI va atrage atentia cititorilor si tuturor celor interesati asupra evolutiilor recente in dreptul international, iar noile contributii ale specialistilor in domeniu vor fi apreciate.
Lector dr. Bogdan Aurescu