Numarul 9 al Revistei Romane de Drept International (iulie-decembrie 2009) are onoarea sa gazduiasca in rubrica privind Evenimente relevante din practica romaneasca a aplicarii dreptului international textul pledoariilor scrise ale Romaniei in procedurile privind Avizul Consultativ al Curtii Internationale de Justitie privind „Conformitatea cu dreptul international a declaratiei unilaterale de independenta a Institutiilor Provizorii de Autoguvernare din Kosovo”.
In rubrica de Articole, publicam trei contributii substantiale pe subiecte de interes: articolul profesorului american Theodore Orlin privind „Evolutia limitarilor suveranitatii pentru o Noua Comunitate Globala” (Partea a II-a); de asemenea, un articol semnat de Marc Perrin de Brichambaut, secretarul general al OSCE, privind viziunea sa asupra „Provocarilor securitatii intr-o Europa Largita”, material elaborat pe baza unei conferinte pe care distinsul jurist si diplomat francez a sustinut-o la sediul ADIRI in luna octombrie 2009. Aceeasi rubrica mai gazduieste un articol al Ledei Panaiot privind recunoasterea independentei statelor rezultate din destramarea fostei Iugoslavii.
In rubrica de Comentarii privind activitatea organizatiilor internationale in domeniul dreptului international publicam o prezentare a activitatilor recente ale Comisiei a VI-a a Adunarii Generale ONU la sesiunea cu numarul 64 (Oana Florescu), respectiv ale Adunarii Statelor Parti la Statutul de la Roma al Curtii Penale Internationale privind Conferinta de Revizuire ce urmeaza sa aiba loc in anul 2010 (Raluca Tigau).
Rubrica de Evenimente relevante din practica romaneasca a aplicarii dreptului international mai include, pe langa textul pledoariilor Romaniei in Avizul Consultativ al CIJ privind legalitatea independentei Kosovo, o prezentare a dezbaterii foarte actuale privind conceptele de securitate umana si spatiu umanitar, prilejuita de aniversarea unui an de la crearea Centrului de Tranzit de Urgenta pentru Refugiati de la Timisoara – primul astfel de instrument de sprijin pentru refugiati din lume, construit ca urmare a unui efort tripartit al Guvernului Romaniei, al UNHCR si al Organizatiei Internationale pentru Migratii (Bogdan Aurescu), precum si o analiza critica a legislatiei recente romanesti privind aplicarea sanctiunilor internationale (Elena Paris).
Rubrica de Studii si comentarii prezinta o serie de comentarii – unul este un comentariu privind Hotararea Curtii Internationale de Justitie in „Diferendul privind drepturile de navigare si conexe” (Costa Rica v. Nicaragua, 13 iulie 2009) (Mirela Pascaru). Al doilea comenteaza evolutiile recente din jurisprudenta CEDO in cazurile romanesti (Catrinel Brumar). Un al treilea comentariu se refera la consecintele recunoasterii exprese in Tratatul de la Lisabona a personalitatii juridice internationale a Uniunii Europene (Veronica Ionescu).
Rubrica Restitutio publica un fragment din comunicarea sustinuta de Demetru Negulescu, judecatorul roman la Curtea Permanenta de Justitie Internationala si profesor de drept international la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti, la Academia Diplomatica Internationala din Paris, la 27 februarie 1931, privind rolul si contributia CPJI la dezvoltarea dreptului international.
Rubrica de Recenzii contine o prezentare a volumului Dreptul Uniunii Europene. Comentarii, jurisprudenta si doctrina, ed. a IV-a (Ed. Hamangiu, Bucuresti, 2009, 1592 de pagini), de Paul Craig si Gráinne de Bùrca, realizata de Laura si Ioan Lazar.
In rubrica privind Contributia doctorandului, publicam o lucrare a Adinei Nichifor privind evolutiile conceptului de genocid in dreptul international.