Politica fiscal-bugetara este un subiect actual de discutie pentru teoreticieni, dar si pentru politicieni, intrucat preocuparea constanta a statelor, dupa ultima criza financiara globala declansata in 2008, a fost si este de a se identifica si adopta cele mai bune masuri in cadrul politicii fiscale, care sa asigure statelor fondurile necesare functionarii, fara insa a afecta dramatic bunastarea tuturor cetatenilor. Statele se confrunta la nivel european si mondial cu o puternica competitie intre sistemele fiscale, inclusiv, dar nu numai, cu privire la cote de impozite, pentru a atrage cat mai multe investitii.
Atat in Romania, cat si in majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, se constata ca taxa pe valoarea adaugata reprezinta unul dintre cele mai importante instrumente fiscale, utilizat in vederea realizarii obiectivelor politicii fiscal-bugetare.
Lucrarea se adreseaza atat specialistilor in drept, cat si celor in economie care doresc sa aprofundeze, din punct de vedere teoretic, concepte deosebit de importante, printre care buna guvernare financiara, buna guvernare fiscala, politica fiscal-bugetara, taxa pe valoarea adaugata.