Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.
Reduceri Hamangiu Black Friday 2024 - Editura Hamangiu

Sanctiunile procesuale penale

Inadmisibilitatea. Decaderea. Excluderea probelor nelegal sau neloial administrate. Nulitatea
ISBN/ISSN: 978-606-18-1005-5
Editura: C.H. Beck
52,90 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Lucrarea se remarca printr-o analiza amanuntita a conceptelor abordate, extensiva, dar si critica a literaturii de specialitate si a jurisprudentei nationale.
Autorii trateaza distinct cele patru sanctiuni procesuale penale: sanctiunea inadmisibilitatii, sanctiunea decaderii, sanctiunea excluderii probelor nelegal sau neloial administrate si sanctiunea nulitatii, dedicand capitolul final sanctiunilor imperfecte.
De asemenea, in lucrare sunt abordate si aspecte extrem de interesante de drept comparat cu privire la tematica abordata, rezultand astfel un instrument extrem de util practicienilor, dar si celor care doresc sa aprofundeze problematica sanctiunilor procesuale penale.

Prof. univ. dr. Nicolae Volonciu despre lucrare: Este de notorietate pentru intreaga lume intelectuala ca modernitatea stiintei juridice si a reglementarii sale prin norme corespunzatoare porneste de la inceputurile secolului XIX, prin aparitia codificarii napoleoniene. Pentru cei care au uitat datele exacte si ordinea in care au aparut aceste legi, precizez ca in 1804 este cazul Codului civil, urmat de Codul de procedura penala in 1808, Codul penal in 1810 si Codul de procedura civila in 1812.
Mai important pentru noi decat precizarile de mai sus, este insa faptul ca asemenea legislatii s-au extins, relativ repede ulterior, in toata Europa. Este un mare merit al dreptului romanesc, ca inca de la inceputul celei de a doua jumatati de secol XIX, domnitorul Cuza a inzestrat noul stat care nu avea inca independenta, cu cele patru coduri sus-mentionate.
Trecand la lucrarea propriu-zisa, ea are o titulatura care inglobeaza sub denumire foarte generala institutii numeroase. Avem de-a face cu o lucrare intitulata „Sanctiunile procesuale penale”, care din capul locului restrang cercetarea stiintifica numai la aspectele penale. Este adevarat ca activitatea judiciara penala si civila au formule diferite. Este suficient insa sa pomenim ca procesul civil nu cunoaste decat activitate de judecata si ii lipseste cu desavarsire ceea ce in procesul penal se realizeaza intr-o urmarire penala.
De la cititori nu-mi ramane decat sa-mi iau ramas bun si sa recomand cu incredere cartea in vederea unei lecturi folositoare.

Prof. univ. dr. Mihai Adrian Hotca despre lucrare: Autorii prezentei monografii vadesc atat cunoasterea aprofundata a tuturor aspectelor pe care le presupune subiectul tratat, cat si curajul profesional de a schimba paradigmele clasice ale dreptului procesual penal. Astfel, in lucrare, cei care o vor lectura vor descoperi multe idei interesante, spre exemplu, cele privind standardul de probatiune a vatamarii suficiente pentru antrenarea sanctiunii nulitatii relative sau cele privind nulitatile absolute virtuale, caci autorii acesteia s-au straduit si au reusit sa ofere o monografie originala, consistenta din punct de vedere stiintific si un stil care te imbie la citit.

In plus, in carte, anumite sanctiuni procesuale, precum inexistenta, prematuritatea sau neregularitatea rechizitoriului sunt denumite sanctiuni imperfecte, invocandu-se un argument cu mare greutate, respectiv ca aceste sanctiuni procesuale isi pot gasi aplicabilitatea sau realiza efectul numai prin mijlocirea unor sanctiuni procesuale veritabile (autonome)”.

Din cuprins:
•    Principiul legalitatii. Fundament al sanctiunilor procesuale penale
•    Actele procesuale si actele procedurale
•    Sanctiunile in dreptul procesual penal. Prezentare generala
•    Sanctiunea inadmisibilitatii
•    Sanctiunea decaderii
•    Sanctiunea excluderii probelor nelegal sau neloial administrate
•    Sanctiunea nulitatii
•    Sanctiuni imperfecte

Puncte forte:
•    reprezinta un instrument util atat studentilor, cat si specialistilor din domeniul juridic
•    viziune complexa asupra problematicii sanctiunilor procesuale penale
•    analiza detaliata a reglementarilor juridice in domeniu
•    corelatii legislative, ample referinte doctrinare si jurisprudentiale
•    abordare accesibila si riguros structurata

Despre autori:
•    Mihai Giurgea este in prezent lector universitar in cadrul Universitatii Crestine „Dimitrie Cantemir” din Cluj-Napoca si cadru didactic asociat al Facultatii de Drept, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Autor si coautor a peste 15 articole sau studii publicate in reviste de specialitate recunoscute national si international.
•    Ioan Lazar este doctor in drept si conferentiar universitar in cadrul Facultatii de Drept si Stiinte Sociale, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia si Facultatii de Stiinte Economice, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Autor si coautor a peste 100 de lucrari si articole.

Detalii tehnice
Data aparitiei20 aug. 2020
Categorie generalaStudii si monografii
Numar pagini332
Tip coperta130x200 mm, Carte brosata
Alti clienti au cumparat si
-35%
Aspecte controversate privind nulitatile in procesul penal. Comentarii si jurisprudenta-Vasiliu

Aspecte controversate privind nulitatile in procesul penal. Comentarii si jurisprudenta

– nulitatile absolute, nulitatile relative, sanctiunea excluderii probelor
45,00 RON 29,25 RON
-20%
Camera preliminara_vol. II- Ghigheci

Cereri si exceptii de camera preliminara. Vol. II Legalitatea si loialitatea administrarii probelor

Legalitatea si loialitatea administrarii probelor Comentarii si jurisprudenta
55,00 RON 44,00 RON