Prezentul demers editorial isi propune sa reuneasca in paginile unui volum studiile de doctrina si notele de jurisprudenta publicate sub semnatura mea in unele reviste de specialitate, incepand cu anul 2010 pana in prezent. Este vorba despre studii si note publicate in Dreptul, Caiete de Drept Penal, Revista de Drept Penal, Curierul Judiciar si Pro Lege. Lucrarea concretizeaza, in acest fel, preocuparile mele profesional-stiintifice din trecutul recent. Trebuie spus ca activitatea de practician este cea care mi-a oferit ideile pentru majoritatea studiilor si notelor publicate. Intr-adevar, cele mai multe se inspira fie din unele acte intocmite ca procuror cu atributii in faza de urmarire penala, fie din unele motive ale cailor de atac formulate ca procuror de sedinta.
Materialele nu sunt, insa, preluate nici in forma lor initiala, nici in continutul lor original.
Cat priveste forma, am avut in vedere faptul ca temele tratate sunt diferite si variate. Imprimand o conceptie pe cat posibil unitara asupra formei, am incercat sa atenuez din eterogenitatea lucrarii, eterogenitate data in mod inevitabil de diversitatea subiectelor abordate. Astfel, studiile de doctrina au in majoritate aceeasi structura, distincta uneori de formatul initial, structura care presupune o introducere, parcurgerea temei cercetate si concluzii. De asemenea, notele de jurisprudenta au o redactare identica intre ele, dar, intr-o anumita masura, distincta de redactarea initiala a fiecareia.
Cat priveste continutul, mai intai, nu am inclus in lucrare acele materiale, elaborate in temeiul legislatiei anterioare, care expun probleme ce nu isi au corespondent in legislatia in vigoare. Apoi, chiar in cadrul materialelor incluse, nu am mentinut acele consideratii care nu isi pastreaza actualitatea in raport cu legislatia in vigoare. Pe de alta parte, am dezvoltat si subiecte prevazute in legislatia anterioara, dar reglementate diferit in legislatia in vigoare. In aceste situatii, studiile sunt culese in continutul lor original, intrucat insasi metoda folosita pentru realizarea lor a fost cea a comparatiei intre legea veche si legea noua.
Au rezultat 11 studii de doctrina si 22 note de jurisprudenta, avand o tematica diferita si variata, la fel ca situatiile de fapt care au constituit puncte de plecare in scrierea acestor studii si note.
Merita amintite aici:
- notele de jurisprudenta pe tema individualizarii judiciare a pedepsei, care pot fi privite ca veritabile modele de argumentare a unei solutii referitoare la natura, durata ori cuantumul sau modalitatea de executare a pedepselor;
- unele studii in care am abordat in mod original diferite probleme de teorie (exemplu: problema naturii juridice a concursului intre infractiunea de lovire sau alte violente si cea de rele tratamente aplicate minorului ori problema continutului conditiei recunoasterii in totalitate a faptelor si cea a limitelor schimbarii incadrarii juridice in procedura de judecata in cazul recunoasterii invinuirii);
- alte studii in care am incercat o teoretizare a unor institutii prevazute in legislatia penala in vigoare, comparand – acolo unde a fost cazul – reglementarea lor actuala cu cea anterioara (exemplu: conditiile si tratamentul sanctionator ale pluralitatii intermediare de infractiuni sau natura juridica a renuntarii la aplicarea pedepsei si a amanarii aplicarii pedepsei).
Autorul