Societatea pe actiuni este forma cea mai complexa si, totodata, cea mai evoluata a societatilor reglementate de Legea nr. 31/1990 privind societatile. Aceasta forma de societate este destinata realizarii marilor afaceri, care necesita capitaluri insemnate. Societatea este astfel conceputa ca sa dreneze contributiile banesti modeste pentru formarea unor capitaluri mari, necesare realizarii unor investitii de anvergura. In acest scop, societatea este autorizata sa faca apel la subscriptia publica.
Datorita rolului important pe care societatea pe actiuni il are in viata economica, Legea nr. 31/1990 asigura o reglementare cuprinzatoare acestei forme de societate.
Prin Legea nr. 441/2006 pentru modificarea si completarea Legii nr. 31/1990 privind societatile s-au adus substantiale modificari modalitatii de administrare a societatii pe actiuni.
Noua conceptie privind administrarea si conducerea societatii pe actiuni a avut in vedere materializarea principiilor guvernarii corporative, asigurandu-se si armonizarea cu reglementarile Uniunii Europene.
Lucrarea Administrarea societatii pe actiuni isi propune sa abordeze perspectiva noutatii sistemului de guvernare corporativa, in ceea ce priveste administrarea societatilor pe actiuni, avand in vedere cele doua sisteme posibile prin care se poate conduce o societate pe actiuni.
Motivatia alegerii acestei teme consta in inovatiile pe care le propune modificarea Legii nr. 31/1990, noutati care nu au fost analizate in profunzime, neidentificandu-se inca toate aspectele ce planeaza asupra administarii societatii pe actiuni.
Tema propusa se caracterizeaza printr-un element de noutate, avand in vedere data modificarilor legislative, a impactului tarziu, dar si a receptivitatii scazute a mediului de afaceri. Importanta temei este data de campul de aplicare al acesteia, respectiv analiza modalitatilor prin intermediul carora societatile pe actiuni, formele cele mai complexe si mai evoluate dintre societati, pot fi conduse.
Acest demers prezinta utilitate pentru destinatarii sai principali, respectiv societatile pe actiuni si mediul de afaceri.