Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.
Reduceri Hamangiu Black Friday 2024 - Editura Hamangiu

Chimie sanitara si igiena mediului Partea I

ISBN/ISSN: 978-606-27-0913-6
Editura: Hamangiu
Pret de coperta: 30,00 RON
24,00 RON
Disponibilitate: IN STOC

Acest curs se adreseaza studentilor din anul IV, din cadrul Facultatii de Farmacie, de la Universitatea Titu Maiorescu, rezidentilor, dar nu in ultimul rand, si celor ce se pregatesc sa lucreze in controlul alimentelor.

Notiunile din aceasta carte sunt utile totodata si persoanelor care sunt interesate sa verifice calitatea alimentelor pe care le consuma, sa cunoasca diferiti nutrienti esentiali pentru o dieta sanatoasa. Utilizand aceste informatii vom putea sa ne optimizam stilul de viata cu ajutorul alimentelor.


Autorul

CAPITOLUL I

NUTRITIE - INTRODUCERE

CAPITOLUL II 

1. CHIMIA SANITARA A APEI

2. PURIFICAREA APEI

Parametrii indicatori

Parametrii microbiologici

Parametrii microbilologici pentru apa potabila

Parametrii biologici

Purificarea apei

Dedurizarea

Tratare cu var sodat 

Filtrarea apei prin filtru cu zeoliti

Deferizarea si demanganizarea apei

Reducerea salinitatii apei 

Indepartarea gazelor dizolvate (CO2, H2S, O2) 

Corectare gust si miros

3. DEZINFECTIA APEI

Clorizarea apei 

Ozonizarea apei

Dezinfectia apei cu ajutorul ionilor de argint

4. INFLUENTA APEI ASUPRA SANATATII 

Influenta asupra sanatatii populatiei a calitatii compozitiei apei

Boli produse de calitatea improprie a apei

Boli netransmisibile, produse de poluanti anorganici

Boli netransmisibile, produse de poluanti organici

Boli transmisibile

Boli bacteriene

Boli virale 

Boli parazitare

5. PRELEVAREA PROBELOR DE APA PENTRU ANALIZA

6. CONSERVAREA PROBELOR DE APA

7. ETICHETAREA PROBELOR DE APA

8. ANALIZA FIZICO-CHIMICA A PROBELOR DE APA

Determinarea proprietatilor organoleptice

Determinarea gustului

Determinarea mirosului

Determinarea proprietatilor fizice

Determinarea temperaturii 

Determinarea culorii 

Turbiditatea apei 

Determinarea radioactivitatii

Determinarea caracteristicilor bacteriologice

Determinarea proprietatilor biologice

Substantele minerale

Gazele dizolvate 

Determinarea proprietatilor fizico-chimice ale apei

Determinarea pH-ului apei

Metoda colorimetrica

Metoda potentiometrica

Determinarea alcalinitatii apei

Determinarea aciditatii apei

Determinarea reziduului 

Determinarea substantelor chimice din compozitia naturala a apei 

Determinarea CO2 din apa

Determinarea clorurilor din apa

Determinarea sodiului din apa

Determinarea calciului din apa

Determinarea magneziului din apa

Determinarea duritatii apei

Determinarea duritatii temporare

Determinarea micropoluantilor chimici organici

Determinarea globala a micropoluantilor organici

Determinarea fenolilor

Determinarea pesticidelor

Determinarea indicatorilor chimici de poluare a apei

Determinarea substantelor oxidabile din apa

Determinarea azotului total din apa

Determinarea amoniacului din apa

Determinarea nitritilor din apa

Determinarea fosfatilor din apa

Determinarea hidrogenului sulfurat din apa

Determinarea clorului rezidual adaugat in apa 

CAPITOLUL III.

CHIMIA SANITARA A ALIMENTELOR 

Metabolismul bazal

Factorii care influenteaza metabolismul bazal

Subnutritia. Distrofii

Hipernutritia. Obezitatea

Calculul necesarului zilnic de calorii 

Calculul cheltuielilor energetice bazale. Ecuatia Harris-Benedict

Calculul greutatii corporale ideale

Determinarea indice de masa corporala

Determinarea greutatii ideale. Formula Broca

Determinarea greutatii ideale. Formula Lorentz

Necesarul de proteine

Necesarul de glucide

Clasificarea glucidelor

Necesarul de lipide 

Clasificarea grasimilor/Acizi grasi

Necesarul de saruri minerale (sodiu, potasiu, calciu, fosfor)

Necesarul de microelemente (Mg, Fe, Zn, Se, Cu, I, F, Co, Mn)

Necesarul de vitamine 

Liposolubile (A, D, E, K) 

ASIGURAREA ALIMENTATIEI RATIONALE A OMULUI SANATOS 

Coeficientul de utilizare digestiva a trofinelor

Antitrofine sau antinutriente

PRODUSE ALIMENTARE CU ROL IN APARITIA UNOR FORME DE CANCER

SUBSTANTE ALIMENTARE CU ROL INHIBITOR AL MALADIEI CANCEROASE

PROTECTIA ORGANISMULUI CU AJUTORUL DIETEI BOGATA IN PRODUSE VEGETALE

CAPITOLUL IV 

CARNEA SI PRINCIPALELE PRODUSE DIN CARNE

VALOAREA NUTRITIVA A CARNII

DEZAVANTAJELE CONSUMULUI DE CARNE 

STRUCTURA SI COMPOZITIA CHIMICA A TESUTULUI MUSCULAR

Apa si electrolitii

Proteinele din carne 

Proteine din sarcoplasma: mioglobina, miogen, mialbumina 

Proteine din miofibrile: actina, miozina, actomiozina, tropomiozina, troponina 

Proteine din sarcolema: miostromina, colagen, elastina

Proteine din nucleu: nucleoproteine

Substante extractive neproteice

Substante extractive azotate neproteice 

Substante organice neazotate

MODIFICARILE CARNII DUPA SACRIFICAREA ANIMALELOR

Stadiu pre-rigidizare

Rigiditatea musculara 

Maturarea

MODIFICARI CE AU LOC IN PROCESUL DE ALTERARE A CARNII

Fermentarea acida

Putrefactia

Infectarea si infestarea 

ANALIZA SI CONTROLUL SANITAR AL CARNII

Recoltarea probelor

Determinări organoleptice

Determinarea pH carnii

Identificarea amoniacului liber cu reactiv Eber 

Identificarea amoniacului liber cu reactiv Nessler

Determinarea amoniacului slab aditionat (azot usor hidrolizabil) din carne

Reactia de identificare a hidrogenului sulfurat

DETERMINAREA FALSIFICARILOR

Determinarea indicelui refractie

Determinarea indicelui de iod 

Detreminarea adaosului de apa

Determinarea glicogenului

Determinarea conservantilor

PREPARATE DIN CARNE

Analiza preparatelor din carne 

Sucuri de carne

Analiza sucurilor de carne

Extracte din carne

Analiza extractului din carne 

PESTELE 

Compozitia chimica a carnii de peste

Dezavantajele consumului de carne de peste 

Analiza si controlul pestelui

Examenul organoleptic

Microorganismele patogene si parazitii ce se pot transmite prin carne si peste 

CAPITOLUL V

LAPTELE SI PRODUSELE LACTATE

Substantele proteice din lapte

Sarurile minerale din lapte

Enzimele din lapte

Fermentatia lactica

Bacteriile lactice 

Fermentatia butirica

Fermentatia propionica 

Fermentatia anormala 

Sterilizarea 

Pasteurizarea

Valoarea nutritiva a laptelui 

Deficientele laptelui

ANALIZA SI CONTROLUL LAPTELUI

Determinari organoleptice

Determinari fizice si chimice

Densitatea

Punctul de coagulare (crioscopic)

Determinarea vascozitatii

Determinarea punctului de fierbere 

Determinarea substantei uscate

Determinarea grasimilor 

Determinarea substantelor proteice

Determinarea lactozei 

Determinarea aciditatii

DETERMINAREA FALSURILOR

Determinarea diluarii 

Determinarea continutului de calciu din lapte

Determinarea substantelor chimice nocive adaugate

DETERMINAREA CONTAMINARII LAPTELUI 

Determinarea corpilor cetonici

Determinarea sedimentului 

Determinarea elementelor anormale din lapte

PRODUSE LACTATE

Produse lactate acide

Lapte condensat (deshidratat)/lapte praf

Smantana

Branzeturile

CAPITOLUL VI

OUALE

Compozitia chimica a oualor

Valoarea nutritiva a oualor

Dezavantajele consumului de oua

Depozitarea oualor

CAPITOLUL VII 

GRASIMI ALIMENTARE

Compozitia grasimilor

Modul de obtinere al grasimilor

Untul

Defectele untului

Grasimi hidrogenate

Margarina 

Valoarea nutritiva a grasimilor

Alterarea grasimilor 

Hidroliza grasimilor

Rancezirea 

Analiza fizico-chimica a grasimilor alimentare

Examenul organoleptic

Indicele de iod

Indicele de aciditate

Indicele de saponificare

Indicele de ester

Indicele de acetil 

Indicele de hidroxil

Determinarea insaponificabilului

CAPITOLUL VIII

PRODUSE ALIMENTARE DE NATURA VEGETALA (LEGUME, FRUCTE) 

Compozitia chimica a legumelor si fructelor

Valoarea nutritiva a legumelor si fructelor

Tabel Orac

Deficientele consumului de fructe si legume 

Analiza fructelor si legumelor

CAPITOLUL IX

PRODUSE ALIMENTARE DERIVATE DIN CEREALE

Compozitia chimica a fainii de grau 

Glucidele

Proteine solubile

Proteine insolubile

Proprietati fizico-chimice

Analiza fainurilor

Analiza organoleptica 

Determinarea glutenului umed

Determinarea aciditatii fainii 

Determinarea amidonului

Determinarea alterarii fainii si impuritatilor 

Painea

Proprietatile organoleptice ale painii

Defectele painii 

Valoarea nutritiva a painii si derivatelor din cereale

CAPITOLUL X

PRODUSE ALIMENTARE DULCI 

Zaharul

Analiza zaharului 

Bomboanele

Mierea 

Compozitia chimica a mierii

Analiza si controlul mierii

Dulciuri preparate din zahar si fructe

Dulciuri preparate din zahar si seminte oleaginoase

Dulciuri complexe

Posibile contaminari ale produselor zaharoase

Valoarea nutritiv a produselor zaharoase

CAPITOLUL XI

BAUTURILE 

Bauturi nealcoolice

Ape minerale

Clasificarea apelor minerale

Proprietati organoleptice si conditiile de admisibilitate 

Apa carbogazoasa (sifonul)

Limonada 

Sucuri de fructe

Infuzia de ceai 

Cafeaua

Valoarea nutritiva a bauturilor nealcoolice

Riscul de contaminare a bauturilor nealcoolice

Bauturile alcoolice

Berea

Analiza si controlul sanitar al berii

Beneficiile berii

Vinul

Clasificarea vinurilor 

Compozitia chimica a vinului

Analiza si controlul sanitar al vinului

Bauturi alcoolice distilate

Alcoolul etilic sau spirtul rafinat

Alcoolul absolut

Rachiurile

Lichiorurile 

Rachiurile naturale

Coniacul

Compusi chimici ai rachiurilor naturale

Analiza fizico-chimica a bauturilor alcoolice distilate 

Substantele nedorite ce pot fi prezente in bauturile alcoolice

CAPITOLUL XII

ADITIVI ALIMENTARI

Produse aromatizante

Aromatizanti naturali

Substante aromatizante sintetice

Coloranti naturali organici

Antocianii 

Caramelul

Clorofila

Carotenii

Sofranul

Curcuma

Xantofile 

Rosul de sfecla

Coloranti organici de sinteza 

Amarantul 

Eritrozina 

Tartrazina

Orange GGN

Indigotina

Substante indulcitoare /edulcorante 

Sorbitolul 

Extractul din Stevia rebaudiana

Poliolii

Zaharina 

Ciclamatul de sodiu 

Substante gelifiante

1. Pectina

2. Guma arabica

3. Lecitina 

4. Agar-agar

5. Guma carrageenan 

6. Mono si digliceride

Substante acidulante

1. Acidul acetic 

2. Acidul lactic

3. Acidul tartric

4. Acidul citric

5. Acidul malic

6. Acidul fumaric 

7. Acidul fosforic 

CAPITOLUL XIII

TOXIINFECTII ALIMENTARE

Toxiinfectia alimentara cu Salmonella

Toxiinfectia alimentara determinata de Clostridium botulinum

Toxiinfectia alimentara stafilococica

Toxiinfectia alimentara cu Proteus

Toxiinfectia alimentara cu Escherichia coli 

Dizenteria bacteriana

Intoxicatia cu ciuperci

Intoxicatii cu substante chimice

Intoxicatii cu nitrati si nitriti

Intoxicatiile alimentare cu metale toxice

Intoxicatia alimentara cu plumb

Intoxicatia alimentara cu cupru

Intoxicatia alimentara cu zinc 

Intoxicatia alimentara cu staniu

Intoxicatia alimentara cu cadmiu

BIBLIOGRAFIE 

Detalii tehnice
Data aparitiei22 oct. 2017
Categorie generalaCursuri, seminarii, teste
Numar pagini192
Tip coperta165x235 mm, Carte brosata