Volumul Codul fiscal. Codul de procedura fiscala reuneste cele doua acte normative de baza in materia fiscalitatii, actualizate cu toate modificarile si completarile intervenite pana la data de 4 aprilie 2018. Textele codurilor sunt redate conform Monitorului Oficial si sunt corelate cu intreaga legislatie conexa, prin indicarea la nivelul fiecarui articol a tuturor ordinelor care contin instructiuni si proceduri de aplicare emise de Ministerul Finantelor Publice, de Agentia Nationala de Administrare Fiscala sau alte autoritati cu atributii de reglementare in domeniu.
Publicarea unei noi editii intr-un interval atat de scurt fata de traditionala editie de la inceputul fiecarui an este „cauzata” de ceea ce am putea numi „(contra)revolutia fiscala”, de vreme ce recentele ordonante de urgenta au fost adoptate de Guvern cu scopul (nedeclarat) al atenuarii sau, macar, al corelarii si clarificarii unora dintre dispozitiile ce au bulversat mediul economic la inceputul anului 2018 si cunoscute sub titulatura generica de „revolutie fiscala”.
Editia de fata integreaza, asadar, modificarile si completarile aduse codurilor fiscale prin:
• Legea nr. 72/2018 privind aprobarea O.U.G. nr. 25/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal – este majorat plafonul de scutire de TVA la o cifra de afaceri de 300.000 de lei, cu incepere de la 1 aprilie 2018;
• O.U.G. nr. 18/2018 privind adoptarea unor masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative. Principala notate adusa de acest act normativ o reprezinta celebra „declaratie unica” pe care trebuie sa o depuna la ANAF persoanele care realizeaza venituri din activitatile independente, profesii liberale, venituri din drepturi de proprietate intelectuala (reglementate, mai nou, separat fata de activitatile independente), venituri din dividende, dobanzi si alte investitii, venituri din cedarea folosintei bunurilor, venituri din contracte civile si din alte surse;
• O.U.G. nr. 25/2018 privind modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru aprobarea unor masuri fiscal-bugetare, care introduce o noua regula fiscala, potrivit careia microintreprinderile cu venituri de pana la 1 milion de euro pot opta pentru plata impozitului pe profit daca indeplinesc doua conditii: un capital social minimal de 45.000 lei si au cel putin doi salariati.
Ca in toate lucrarile noastre de legislatie, fiecare cod este insotit de o tabla de materii detaliata si de un index alfabetic. Avand in vedere cresterea constanta in volum a codurilor fiscale, de la o editie la alta, am marit formatul, trecand la X4 (16,5*23,5 cm), si am tiparit lucrarea pe hartie ofset de calitate superioara, pentru o consultare facila si o lectura mai placuta.