Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Conferinta nationala de insolventa

vineri, 30 octombrie 2015

In zilele de 30 si 31 octombrie 2015, Institutul National de Pregatire a Practicienilor in Insolventa (I.N.P.P.I.) in parteneriat cu Universitatea Romano-Americana, organizeaza cea de a III-a editie a CONFERINTEI NATIONALE DE INSOLVENTA


In prima zi a conferintei sunt abordate problemele curente ocazionate de interferentele dintre o serie de texte normative aferente dreptului penal si de procedura penala in procedurile de insolventa. Astfel, masurile penale aplicabile persoanei juridice au generat situatii in care instantele penale au dispus suspendarea procedurii insolventei sau interdictia dizolvarii/lichidarii sau a efectuarii de operatiuni patrimoniale de catre societatile aflate in procedura de insolventa.

Aceste masuri preventive – care pot fi perfect justificate din perspectiva dreptului penal - nu rezolva insa fondul problemei, in sensul in care interdictiile (lichidarii/dizolvarii/efectuarii de operatiuni patrimoniale) sau chiar suspendarea procedurilor de insolventa nu sunt de natura sa impiedice falimentul debitorului, ci doar sa impiedice declararea legala a acestuia. Falimentul, ca stare de fapt, isi produce toate efectele in plan economic si social, in pofida masurilor preventive instituite, generand situatii de blocaj ale derularii procedurii prin prisma atributiilor practicianului in insolventa, a imposibilitatii valorificarii in timp util a activelor, a deprecierii valorii bunurilor, cu consecinta pierderilor ireversibile pentru creditorii concursuali.

Ofensiva statelor europene impotriva fenomenului de coruptie si a infractionalitatii economice a determinat schimbari legislative majore in materie penala, transpuse si in legislatia nationala recenta; pe de alta parte, mesajul Comisiei Europene in privinta salvarii intreprinderilor in dificultate si a acordarii celei de-a doua sanse, reale si efective, companiilor in dificultate, in scopul salvarii locurilor de munca si al mentinerii unui mediu economic sanatos, este unul cat se poate de transant. Cele doua obiective impun o colaborare stransa intre practicienii in insolventa si organele de urmarire penala.

Totodata, atributiile judecatorului sindic pot fi afectate de masurile dispuse de catre instantele penale in privinta debitorilor supusi procedurii insolventei. Oare penalul, care tine in loc civilul, poate tine in loc procedurile de insolventa? Si daca da, acest fapt este in beneficiul scopului penal urmarit sau dimpotriva, il anihileaza? Care ar fi cea mai buna formula in care interesul penal urmarit sa fie protejat, fara ca prin aceasta sa fie afectate drepturile creditorilor concursuali, in special al celor garantati cu garantii preexistente procesului penal?

Cunoasterea problemelor concrete cu care se confrunta fiecare dintre profesiile sau institutiile implicate in aceste proceduri a de-venit o necesitate care nu mai poate fi amanata: practicienii in insolventa cunosc prea putin perspectiva penalistilor, iar cei din urma, cunosc prea putin problematica specifica procedurilor de insolventa. Pregatirea profesionala comuna si dialogul interprofesional sunt pe cat de utile, pe atat de necesare, pe fondul schimbarilor profunde la nivel legislativ atat in materie penala si procesual penala, cat si in materia procedurilor de insolventa.

In cea de a doua zi a conferintei vor fi abordate chestiuni legate de aplicarea Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, la mai bine de un an de la intrarea in vigoare a acesteia, dar si aspectele de fiscalitate care interfereaza cu procedura insolventei si care au fost introduse in noile reglementari in materie fiscala.

Nu in ultimul rand, un intreg panel va fi dedicat prezentarii aspectelor teoretice si practice ale Legii nr. 151/2015 privind insolventa persoanelor fizice, incercandu-se conturarea unor raspunsuri la intrebari esentiale: este aceasta aplicabila din punct de vedere al infrastructurii institutionale? Cum opereaza in drept, descarcarea debitorilor – persoane fizice - de povara datoriilor imposibil de achitat? Care va fi activitatea administratorilor procedurii si ce resurse trebuie angrenate pentru supervizarea unor astfel de proceduri?

Pe parcursul a doua zile, reputati specialisti in domeniu, profesori, magistrati, practicieni in insolventa si avocati vor sustine prelegeri pe teme de maxima actualitate.

Invitat din strainatate: Robert van Galen, presedinte Insol Europe, presedinte Asociatia practicienilor in insolventa din Olanda – keynote speaker sambata 31.10.2015

Speakeri si moderatori:

  • Av. Simona Maria Milos - presedinte I.N.P.P.I.
  • Conf. univ. dr. av. Traian Briciu – vicepresedinte U.N.B.R., director .I.N.P.P.A.
  • Av. Vasile Godanca Herlea - practician in insolventa, managing partener CITR SPRL
  • Av. dr. Antoniu Obancia –  partener S.C.A. Zamfirescu, Racoti&Partners
  • Judecator cauze penale (urmeaza a fi confirmat)
  • Asist. univ. dr. Andra-Roxana Trandafir (Ilie) – Universitatea Bucuresti
  • Prof.  univ.  dr.  av. Gheorghe Piperea - Universitatea Bucuresti, partener Rominsolv S.P.R.L.  
  • Jud. Flavius Motu – presedinte Tribunalul Specializat Cluj, formator I.N.M.
  • Procuror Elena Hach – Parchetul de pe langa I.C.C.J.
  • Prof. univ. dr. Mihai Hotca – Universitatea Nicolae Titulescu
  • Av. Andreea Deli Diaconescu - practician in insolventa
  • Conf. univ. dr. jud. Florin Motiu – Curtea de Apel Timisoara, formator I.N.M.
  • Av. Geanina Oancea – practician in insolventa, partener BDO Business Restructuring SPRL
  • Prof. univ. dr. Radu Bufan – Universitatea de Vest din Timisoara
  • Lect. univ dr. jud. Diana Ungureanu  - Curtea de Apel Pitesti, formator I.N.M.
  • Av. Irina Sarcane - practician in insolventa, partener Five S.P.R.L.
  • Conf. univ. dr.  Luminita Tuleasca – Universitatea Romano-Americana
  • Valentina Burdescu – director Buletinul procedurilor de insolventa
  • Jud. Marcela Comsa - Curtea de Apel Brasov, formator I.N.M.
  • Jud. Mihaela Saracut – Curtea de Apel Cluj
  • Av. Stan Tirnoveanu - practician in insolventa, partener ZRP Insolvency S.P.R.L. 

Locul desfasurarii evenimentului: Aula Magna din cadrul Universitatii Romano-Americane, cu sediul in Bucuresti, Bd. Expozitiei, nr. 1B, sector 1 (zona Piata Presei Libere).

Acreditarea INPPI: 12 ore de pregatire profesionala
Acreditare INPPA: 10 ore de pregatire profesionala 

Persoana de contact: Dadu Carmen – 021.316.24.84 | 021.316.24.85.
Date de contact: office@inppi.ro | tel: 021-316.24.84 | 021.316.24.85.