Incepand cu anul 2019, concursurile de admitere la Institutul National al Magistraturii si de admitere directa in magistratura includ o noua proba „de foc” – proba scrisa de verificare a cunostintelor juridice.
Daca sunteti printre cei care se pregatesc pentru a sustine cel mai dificil examen de admitere din toate profesiile juridice si, mai ales, daca, in pregatirea dumneavoastra, v-a fost de ajutor Culegerea de teste-grila pentru admiterea in magistratura si avocatura publicata de Editura Hamangiu, acelasi colectiv de autori va ofera acum o noua carte, de aceasta data una dedicata probei scrise de verificare a cunostintelor juridice.
Culegerea de subiecte si teste pentru admiterea la INM si in magistratura este structurata in doua parti, dupa sistemul probei scrise: drept civil si drept procesual civil, respectiv, drept penal si drept procesual penal, iar in cadrul fiecarei parti veti regasi:
- subiectele date in anii anteriori (2019-2023) la concursurile de admitere la INM si in magistratura;
- subiectele exemplificative publicate de CSM in anii 2019 si 2023;
- baremele aferente subiectelor de concurs, insotite (acolo unde a fost cazul) de explicatiile autorilor;
- zece teste noi, concepute de autori dupa modelul subiectelor reale de concurs din anii anteriori.
Toate testele cuprind si bareme cu explicarea solutionarii fiecarui subiect in parte, alaturi de punctajul corespunzator, pentru a incuraja astfel verificarea reala a cunostintelor candidatilor si pentru a simula cat mai indeaproape conditiile de concurs.
Totodata, continutul lucrarii este completat:
- prin raportare la legislatie si in conformitate cu deciziile Curtii Constitutionale, deciziile in recursuri in interesul legii si privind dezlegarea unor probleme de drept ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie;
- prin trimiteri la opiniile din doctrina, facilitand modul in care subiectele teoretice si spetele trebuie gandite si rezolvate;
- prin comentarii explicative ale autorilor la baremele subiectelor din anii anteriori, in scopul completarii sau clarificarii rezolvarilor;
- prin includerea motivarilor comisiilor de solutionare a contestatiilor la barem, acolo unde a fost cazul;
- prin actualizarile explicatiilor, in cazul in care, raportat la rezolvarile din barem, au intervenit schimbari legislative.
Daca sunteti increzatori ca veti trece de proba testului-grila, o carte de acest gen reprezinta cel mai potrivit partener de antrenament pentru etapa urmatoare – proba scrisa de verificare a cunostintelor juridice.
Despre autori
Dr. Ioan-Paul Chis este procuror la Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti.
Dr. Madalina Dinu este conferentiar universitar la Facultatea de Drept a Universitatii „Titu Maiorescu” din Bucuresti si avocat in Baroul Ilfov.
Dr. Cristinel Ghigheci este judecator la Curtea de Apel Brasov si lector universitar la Facultatea de Drept a Universitatii Transilvania din Brasov.
Tudor-Vlad Radulescu este judecator la Judecatoria Iasi.
Dr. Victor Vaduva este judecator cu grad de curte de apel la Tribunalul Bucuresti, Sectia I penala.