In capitolele "Violenta si criminalitatea, ca fenomene sociale", "Terorismul", "Terorismul si victimele sale. Contributia unor stiinte conexe criminologiei", "Cooperarea in domeniul prevenirii si combaterii terorismului. Politici sociale si penale antiterorism", "Cercetarea domeniului de referinta. Propuneri de lege ferenda", prefatate de un argumentum si insotita de "Consideratiile finale" si anexe, lucrarea intitulata "Dimensiunea criminologica a terorismului", realizata de autorul Viorel Gheorghe, cu sprijinul Editurii Universul Juridic, materializare a propriei teze de doctorat, vine, intr-o forma novatoare, introspectiva, sa raspunda unei nevoi intelectuale si de specialitate intr-o maniera convingatoare, adresandu-se, in egala masura, unui spectru larg interesat (mediul universitar, juristilor sociologilor, psihologi, istorici) tratand o problema de interes actual si exceptional - fenomenul terorismului - intr-o varianta pragmatica dar, conform acceptiunii autorului, perfectibila, o varianta propusa in efortul descifrarii mecanismelor fundamentale emergente ale acestui fenomen, prin prisma stiintelor juridice, in special a criminologiei, cu aportul justificat al stiintelor conexe acesteia.
O lucrare in care critica literaturii de specialitate alaturi de cercetarea si rezultatele acesteia se ingemaneaza fericit, original dar, mai ales, explicativ, cu profunda materializare in activitatea practica.
Lucrarea "Dimensiunea criminologica a terorismului" prezinta o perceptie pluridisciplinara asupra fenomenului terorismului, prin titlul si scopul propuse, consacrata, fundamental, "descifrarii" din punctul de vedere al criminologiei, si stiintelor asociate.
Un aspect de noutate in cadrul demersului stiintific remarcabil al autorului l-a constituit stabilirea resorturilor emotionale ale subiectilor activi ai fenomenului terorismului in scopul identificarii celor mai pragmatice cai de control, reprimare juridica si sociala a acestei activitati criminale, precadere ca fapta circumscrisa ariei ramurii dreptului penal comun, avand ca argument infractiuni emergente fenomenului propriu-zis.
Complexitatea demersului de identificare a unei formule optima ilustrarii fidele a dimensiunii si analizei terorismului dar, mai ales, universal acceptata, este fericit inspirat, deoarece permite enuntarea altor valente decat exclusiva imbogatire a cunoasterii stiintifice in materia studierii fenomenului mentionat, contribuind la eficientizarea strategiilor actionale, de combatere si prevenire a acestui fenomen, la nivel national si international.
Bibliografia lucrarii este una complexa si convingatoare, cuprinzand numeroase titluri de specialitate, referitoare la domeniul investigat, alaturi de titlurile unor lucrari de specialitate ce trateaza compartiv sau nu fundamentele juridice si religioase ale islamului, studii comparative, redactate in limbile romana, araba, engleza, franceza, italiana si germana, precum si normativ romanesc si international.
O lucrare conceputa stiintific, utila studiului academic si postacademic, cat si profesionistilor, deosebita prin continut, informatie si forma grafica, asteptata cu interes de specialistii domeniului dar nu numai, nu in ultim rand o invitatie spre lectura si reflectie.