Dreptul constitutional si institutii politice este un domeniu deja consacrat, cunoscut si care in acest moment sta la baza solutionarii multor probleme legate de organizarea si functionarea statului. Valoarea sa a fost subliniata de marile personalitati politice si stiintifice care l-au servit si care au lucrat pentru acest domeniu. Cartea este divizata in doua mari parti, si anume dreptul constitutional si institutiile politice, sub influenta doctrinei franceze. Raportul dintre acestea este unul de la teorie la practica constitutionala.
Astfel, in domeniul dreptului constitutional sunt analizate, printre altele, teoria constitutiei, teoria generala a controlului constitutionalitatii legii, evolutia constitutionala a Romaniei, cetatenia, drepturile, libertatile si indatoririle fundamentale, pentru care se propun solutii stiintifice pentru problemele la care se refera aceasta ramura a dreptului.
In domeniul institutiilor politice sunt analizate, printre altele, institutii de drept constitutional referitoare la teoria puterii, partidele politice, statul si trasaturile sale constitutionale, forma de stat si autoritatile publice reglementate in constitutii, si anume parlamentul, guvernul, presedintele, justitia si controlul constitutionalitatii legilor. De asemenea, de lege ferenda, sunt propuse o serie de solutii la problemele aparute in interpretarea unor texte legale sau constitutionale sau care au aparut in practica statala de zi cu zi.
Toate analizele se fac in context comparat, cu invocarea jurisprudentei in domeniu, mai ales a celei constitutionale.