Dreptul international penal este o materie fascinanta, imbinand elemente de drept penal, drept procesual penal, dar si de drept international public si de drepturile omului. Insa exact complexitatea disciplinei, cumulata cu volumul mare de informatie, poate conduce la intimidarea sau descurajarea studentilor, care vor prefera sa nu se concentreze pe dreptul international penal, mai ales ca nu face parte din tematica examenelor de admitere in profesie.
In acest context, suportul de curs de fata, fiind la prima editie, isi propune, modest, cateva obiective simple – pe fond, explicarea cadrului materiei si a unor institutii fundamentale, iar pe forma, suscitarea interesului studentilor si fata de alte discipline decat cele clasice din programa facultatii.
Prin urmare, vom incerca sa realizam o prezentare a dreptului international penal, asa cum este acesta conturat la ora actuala, concentrandu-ne pe aspectele de drept pozitiv, printr-o permanenta comparatie cu institutii asemanatoare din dreptul nostru intern, pentru a face mai usor de „digerat” elementele de noutate. Ulterior schitarii conturului materiei (definitie, izvoare, surse, istoric etc.), vom supune analizei institutiile specifice dreptului penal, partea generala, iar mai apoi elementele constitutive ale infractiunilor de drept international, asa cum sunt ele prevazute in Statutul de la Roma al Curtii Penale Internationale. In final, vom trece in revista mai multe hotarari relevante din jurisprudenta principalelor instante penale internationale, incercand sa facem legatura cu aspectele teoretice deja prezentate.
Ca o concluzie, aratam ca volumul de informatie specific dreptului international penal face imposibil sa „stii totul”, dar acest curs, fara a incerca a-i minimiza importanta, incearca doar sa faca cititorul sa stie „unde sa caute raspunsul”.