Odata cu intrarea in vigoare a actualului Cod penal, situatiile tranzitorii sunt rezolvate conform regulii mitior lex, ceea ce inseamna ca in practica se aplica succesiv ambele coduri penale, respectandu-se principiile aplicarii legii penale de dezincriminare si a legii penale mai favorabile, pana la rezolvarea tuturor cazurilor de succesiune a legii penale romane in timp.
Acest studiu scoate in evidenta faptul ca actualul Cod penal a introdus institutii noi, a eliminat paralelismele si a adus corective semnificative vechilor reglementari. Acestor institutii li s-a acordat un spatiu generos in cadrul cursului, pentru a fi cunoscute in detaliu.
In acest fel, au fost evidentiate si reglementarile adoptate la nivelul Uniunii Europene, transpuse in legislatia penala romana, avand drept consecinta o buna cooperare judiciara internationala in materie penala.
In acest mod credem noi, cursul va fi de un real folos si celor aflati in pregatirea examenelor de acces si de promovare in principalele profesii juridice, dar si tuturor celor interesati de domeniul dreptului penal.
De asemenea, apreciem ca prezentul demers se adreseaza si nespecialistilor in drept chemati, in virtutea diverselor pozitii pe care le ocupa, spre a se pronunta in legatura cu aspecte legale de politica penala.
Asadar, lucrarea este destinata, in principal, studentilor in drept, dar si practicienilor si teoreticienilor din domeniul dreptului, deoarece contine suficiente elemente teoretice si referinte bibliografice necesare perfectionarii cunostintelor in domeniu.