Socotita uneori copilul teribil al stiintelor juridice, alteori gramatica dreptului privat, iubita/adorata ori de-a dreptul detestata, procedura civila este, oricum ne-am raporta la ea, de neocolit. Pot da marturie studentii anului final de la facultatea de drept, cei care vor sa acceada in varii profesii juridice, practicienii si, nu in ultimul rand, teoreticienii.
In mod natural, intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila, in februarie 2013, a fost insotita de o multime de provocari, vizibile mai cu seama atunci cand se pune problema interpretarii si aplicarii textelor sale intr-o situatie practica concreta.
Pentru a facilita depasirea acestor “necazuri”, autoarea, membra in comisia de elaborare a noului Cod de procedura civila si a Legii de punere in aplicare a codului, si-a propus ca intr-un stil simplu si direct (in mod deliberat se adreseaza lectorului folosind persoana I singular!) sa explice textele din perspectiva practicianului care trebuie sa ofere solutii, fara sa ignore insa doctrina, jurisprudenta si legislatia contemporane. Asa se explica faptul ca, in aceasta a doua editie a lucrarii au fost reconsiderate unele dintre interpretarile anterioare.