Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Dreptul familiei aplicat. Cereri si actiuni cu caracter nepatrimonial

ISBN/ISSN: 978-606-27-0338-7
Editura: Hamangiu
Pret de coperta: 37,60 RON
15,02 RON
Disponibilitate: IN STOC
Descriere

Prin formularea unor modele completate cu expunerea unei stari de fapt imaginate pentru fiecare cerere sau actiune in parte, adresate in principal instantelor de judecata competente, au fost scoase in evidenta conditiile de admisibilitate, adica cerintele pe care legea le impune pentru valorificarea sau apararea unui drept dedus judecatii. Totodata, cererile si actiunile au fost completate si cu motivarea in drept, atat a dispozitiilor de drept material, cat si a celor care configureaza aspectele de ordin procedural. De asemenea, au fost indicate si mijloacele de proba, adica faptele si actele juridice din care rezulta dreptul invocat (interogatoriul partilor, inscrisuri, proba cu martori, expertiza sau cercetarea la fata locului).

Inaintea fiecarei categorii de cereri si actiuni au fost prezentate unele notiuni teoretice, pentru ca cititorii sa se familiarizeze cu problematica ce se configureaza in cererile si actiunile care urmeaza a fi expuse.

Cererile si actiunile redate nu se refera si la drepturile si obligatiile patrimoniale ale sotilor, intrucat cererile si actiunile cu caracter patrimonial vor face obiectul unei lucrari de sine statatoare, pe care speram sa o elaboram intr-o perspectiva nu prea indepartata sub titlul „Dreptul familiei aplicat. Cereri si actiuni cu caracter patrimonial”.

Ceea ce deosebeste acest material de altele care cuprind cereri si actiuni in justitie este faptul ca nu se rezuma la a prezenta doar structura juridica a acestora, ci imagineaza o anumita stare de fapt pentru fiecare dintre ele – cate o poveste de viata –, care genereaza conflictul supus judecatii sau din care rezulta dreptul subiectiv al partii/partilor ce urmeaza a fi acordat/autorizat/confirmat de catre instanta de judecata.

Cererile si actiunile sunt expuse, in principiu, in ordinea cronologica a reglementarilor drepturilor subiective cu caracter nepatrimonial consacrate in Codul civil, Cartea a II-a, Despre familie; dar cererile si actiunile prezentate in lucrarea Dreptul familiei aplicat. Cereri si actiuni cu caracter nepatrimonial nu acopera in integralitate toate drepturile subiective nepatrimoniale reglementate in cuprinsul acestei carti, ci numai acelea in legatura cu care se pot naste anumite litigii si anume: cele in legatura cu logodna, respectiv drepturile nascute in legatura cu ruperea intempestiva a logodnei; cele in legatura cu varsta matrimoniala, respectiv cererea de autorizare de catre instanta de tutela a casatoriei minorului care a implinit 16 ani (si corelativ acesteia, cererea de recunoastere a capacitatii de exercitiu anticipate); cele legate de nulitatea casatoriei, respectiv actiunea in constatarea nulitatii sau de anulare a casatoriei; cele in legatura cu desfacerea casatoriei, respectiv actiunile de divort si cererile accesorii acestora; cele legate de obligatia legala de intretinere, respectiv actiunile privitoare la obligatia de plata a pensiei de intretinere a persoanelor intre care exista obligatia de intretinere; cererile pentru stabilirea modului de exercitare a autoritatii parintesti; cele in legatura cu filiatia, respectiv actiunile privind filiatia (contestarea filiatiei, stabilirea filiatiei, tagada paternitatii); cele privind adoptia, respectiv cererea de incuviintare a adoptiei interne si internationale, cererile pentru deschiderea adoptiei si cererile de incredintare a copilului in vederea adoptiei, precum si cererile de constatare a nulitatii adoptiei si de anulare a adoptiei.

Scopul lucrarii Dreptul familiei aplicat. Cereri si actiuni cu caracter nepatrimonial este acela de a oferi studentilor un material didactic accesibil si accesoriu cursului de dreptul familiei, prin intermediul caruia acestia sa constientizeze modalitatea de valorificare si/sau aparare a drepturilor subiective nascute din raporturile juridice nepatrimoniale de dreptul familiei. Cartea prezinta utilitate si pentru practicieni – mai ales la inceputul carierei –, datorita problemelor juridice solutionate in cadrul fiecarei cereri sau actiuni.

Autorii


Dl. Radu Motica este avocat, profesor universitar doctor la Facultatea de Drept, Universitatea de Vest din Timisoara si arbitru comercial.
Dna Adina Motica este notar public, conferentiar universitar doctor la Facultatea de Drept, Universitatea de Vest din Timisoara si formator in cadrul Institutului Notarial Roman.

Detalii tehnice
Data Aparitiei31 aug. 2015
Categorie generalaFormulare si modele
Numar pagini312
Tip copertaCarte brosata
Alti clienti au cumparat si

Dreptul civil al familiei

Raporturile nepatrimoniale. Curs rezumat, spete si practica judiciara
30,00 RON 27,00 RON
-60%
Nulitatea actului juridic_Filip

Nulitatea actului juridic civil prin prisma interesului ocrotit

prin prisma interesului ocrotit
49,00 RON 19,60 RON
-60%
Ordonanta presedintiala in materie civila -Roxana Stanciu

Ordonanta presedintiala in materie civila. Practica judiciara

Practica judiciara potrivit noului Cod de procedura civila
65,00 RON 26,00 RON