Prezentul Caiet de seminar se adreseaza in primul rand studentilor, fiindu-le necesar pentru insusirea evolutiei gandirii despre legi, drepturi, indatoriri si structuri juridice, despre principalele opere monumentale ale dreptului, din cele mai vechi timpuri si pana in zilele noastre. Totodata, imbogateste bagajul de cunostinte al viitorului jurist cu elemente de cultura fara de care nicio profesiune nu este desavarsita.
De asemenea, lucrarea este utila si altor persoane care doresc sa cunoasca institutiile de drept ce au stat la baza formarii dreptului romanesc si altor sisteme de drept, aparitia acestei lucrari reprezentand o noutate in acest domeniu important pentru evolutia dreptului, in general.
Prin continutul ei lucrarea implica o larga deschidere spre alte stiinte, precum istoria doctrinelor sociale, economice si politice, istoria diplomatiei si istoria militara, istoria filosofiei si a religiilor, prezentand o viziune cuprinzatoare asupra dreptului, de la aparitie, pana in prezent.
Astfel, aceasta prezinta practica si gandirea juridica din toate etapele istorice, cu referire la centrele de civilizatie ale omenirii: Orientul antic, lumea greco-romana, traditiile romanitatii in evul mediu si in epoca moderna, prezentand influenta lor asupra dreptului romanesc.
De asemenea, in lucrare sunt definite notiunile specifice dreptului, referitoare la persoane, familie, drepturi, obligatii, raspundere si contracte, proprietate si succesiune etc., concepte care inlesnesc insusirea ramurilor principale ale dreptului.
Totodata, este prezentata evolutia conceptiilor politice, a stiintei dreptului si jurisprudentei de-a lungul istoriei, de la formele incipiente la societatea moderna, intemeiata pe separatia puterilor, pe guvernarea legilor si pe garantarea constitutionala a drepturilor si libertatilor omului, demonstrand, in baza datelor si faptelor oferite de aceasta disciplina, inrudirea dreptului romanesc cu dreptul roman si, implicit, cu valorile europene la care am aderat.