vă invită să participaţi la evenimentul de lansare a tratatului
Drept civil. Drepturile reale principale
autor: Conf. univ. dr. Irina Sferdian
Lansarea va avea loc miercuri, 16 octombrie 2013, ora 14:00, în Amfiteatrul A2 din Facultatea de Drept a Universităţii de Vest din Timişoara, bd. Eroilor, nr. 9A.
Ne vom bucura să vă revedem şi vă aşteptăm cu drag!
Despre autor
Irina Sferdian este conferenţiar la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative a Universităţii de Vest din Timişoara şi a mai publicat Drept civil. Drepturile reale principale (2001), în coautorat cu Ion Lulă, Contractul de asigurare de bunuri (2004), Dreptul asigurărilor (2007 şi 2009), Asigurările. Privire specială asupra contractului de asigurare din perspectiva Codului civil (2013), a coordonat volumul colectiv Libertatea contractuală. Limite legale şi garanţii procesuale (2013) împreună cu Florin Mangu şi a publicat peste 30 de studii de drept civil în reviste de prestigiu.
Despre carte
Lucrarea de faţă analizează instituţiile specifice teoriei drepturilor reale principale, aşa cum sunt reglementate în Cartea a III-a, „Despre bunuri” din actualul Cod civil, recurgând, când a fost cazul, la examinarea comparativă cu vechiul Cod civil.
Pentru o înţelegere aprofundată a acestei ramuri a dreptului civil, autoarea realizează o prezentare detaliată a tuturor aspectelor importante: noţiunea de patrimoniu – notând inovaţiile aduse de actuala reglementare –, clasificarea bunurilor, delimitarea drepturilor patrimoniale de cele de creanţă, dobândirea drepturilor reale, posesia, regimul juridic al proprietăţii private, cu o privire specială asupra limitelor sale, regimul juridic al proprietăţii publice, modalităţile dreptului de proprietate precum şi dezmembrămintele acestuia, publicitatea imobiliară. Sunt tratate aparte regimul juridic al construcţiilor şi al terenurilor, precum şi modalităţile de apărare a dreptului de proprietate privată.
Cartea se adresează studenţilor şi practicienilor, oferind soluţii problemelor frecvent ivite în practică, atât prin marcarea opiniilor proprii autoarei, cât şi prin numeroasele trimiteri la doctrină şi practica judecătorească.