Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Legislatia profesiei de avocat (act. 25.06.2017), ed. a 17-a

Editie ingrijita si adnotata de Madalina Dinu si Stefan Spiridon
ISBN/ISSN: 978-606-27-0895-5
Editura: Hamangiu
30,00 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Aflata la cea de-a 17-a editie, Legislatia profesiei de avocat ofera acte esentiale membrilor acestei profesii, dar si elemente de orientare aspirantilor la statutul de avocat. In acest sens, cele 150 de teste grila aduse in Legislatia profesiei de avocat, concepute si analizate in detaliu dintr-o dubla perspectiva de catre coordonatoarea acestei editii, Madalina Dinu, atat cea de avocat, cat si cea de cadru didactic, vin in sprijinul acelora care se pregatesc pentru admitere sau definitivat in avocatura, aducand ca element de noutate forma de raspuns, atat raspunsurile corecte, cat si cele incorecte fiind amplu explicate si argumentate. Un atu in prezentarea acestei culegeri il constituie intemeierea si legarea raspunsului la intrebarea grila de textul actelor normative redate in prima parte a culegerii, facilitand astfel o asimilare logica a notiunilor specifice materiei.

Printre schimbarile importante intervenite in Legislatia profesiei de avocat din ultima vreme, si pe care noi le-am marcat in aceasta editie, amintim cateva dintre modificarile semnificative aduse in Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat prin Legea nr. 25/2017: obligatia avocatului de a tine evidenta sau de a inregistra anumite acte intocmite in exercitiul profesiei, abrogarea art. 21 care fusese anterior declarat neconstitutional prin Decizia CCR nr. 1519/2011, clarificarea incriminarii anumitor fapte prin care se exercita profesia de avocat (art. 26), consolidarea secretului profesional si, implicit, garantarea dreptului la aparare prin respectarea principiului confidentialitatii relatiei avocat-client (art. 35), calificarea expresa a avocatului ca „partener indispensabil al justitiei” (art. 39), modificarile aduse indatoririlor avocatilor, accentuarea sanctionarii faptelor de exercitare fara drept a profesiei de avocat, precum si marirea de zece ori a limitelor amenzii in cazul aplicarii sanctiunilor disciplinare fata de vechea reglementare (art. 89).

Tot ca elemente de noutate, Legislatia profesiei de avocat, sub forma acestei noi editii, cuprinde si ultimele modificari ale Statutului profesiei de avocat, Noul Statut al Casei de Asigurari a Avocatilor (asa cum a fost modificat prin Hotararea Congresului avocatilor U.N.B.R. nr. 208 din 18 februarie 2017) alaturi de cele patru Regulamente aditionale adoptate in completarea acestuia de catre Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, dar si noile dispozitii ale Consiliului U.N.B.R., adoptate recent, privind organizarea examenului de primire in profesia de avocat din septembrie 2017.

1. Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat 

2. Statutul profesiei de avocat 

3. Codul deontologic al avocatilor din Uniunea Europeana

4. Regulamentul de organizare si functionare a Uniunii Nationale a Barourilor din Romania si de desfasurare a sedintelor Consiliului Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (Hotararea Consiliului U.N.B.R. nr. 5/2011) 

5. Regulamentul examenului de absolvire a Institutului National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor (Hotararea Consiliului U.N.B.R. nr. 525/2012) 

6. Hotararea Consiliului U.N.B.R. nr. 242 din 17 iunie 2017 pentru republicarea in forma consolidata a Regulamentului-cadru privind organizarea examenului de primire in profesia de avocat si admitere in cadrul Institutului National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor (in vederea dobandirii titlului profesional de avocat stagiar) si de primire in profesia de avocat a persoanelor care au absolvit examenul de definitivat in alte profesii juridice 

7. Hotararea Consiliului U.N.B.R. nr. 243 din 17 iunie 2017 privind organizarea examenului de primire in profesie – sesiunea septembrie 2017 – 

8. Regulamentul privind emiterea, administrarea si utilizarea cardului de identitate CCBE pentru legitimare de catre avocatii definitivi din Romania (Decizia Comisiei Permanente a U.N.B.R. nr. 113 din 23 mai 2014) 

9. Lege nr. 72/2016 privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor 

10. Statutul Casei de Asigurari a Avocatilor (Hotararea Consiliului U.N.B.R. nr. 139/2016) 

11. Regulamentul de pensii (Hotararea Consiliului U.N.B.R. nr. 209/2017, Anexa 1) 

12. Regulament privind alte drepturi de asigurari sociale (Hotararea Consiliului U.N.B.R. nr. 209/2017, Anexa 2) 

13. Regulamentul creantelor contributive (Hotararea Consiliului U.N.B.R. nr. 209/2017, Anexa 3) 

14. Regulament tematic privind organizarea si functionarea comisiilor de cenzori aflate in structura C.A.A. (Hotararea Consiliului U.N.B.R. nr. 209/2017, Anexa 4) 

15. Stabilirea onorariilor cuvenite avocatilor pentru furnizarea serviciilor de asistenta judiciara in materie penala, pentru prestarea, in cadrul sistemului de ajutor public judiciar, a serviciilor de asistenta judiciara si/sau reprezentare ori de asistenta extrajudiciara, precum si pentru asigurarea serviciilor de asistenta judiciara privind accesul international la justitie in materie civila si cooperarea judiciara internationala in materie penala (Protocolul M.J. si U.N.B.R. nr. 48025 din 6 iunie 2015) 

16. Recursul in interesul legii formulat de catre procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie vizand interpretarea si aplicarea unitara a dispozitiilor art. 348 din Codul penal (corespondent al art. 281 din Codul penal anterior), in ipoteza exercitarii activitatilor specifice profesiei de avocat de catre persoane care nu fac parte din formele de organizare profesionala recunoscute de Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, republicata, cu modificarile ulterioare (Decizia I.C.C.J. nr. 15 din 21 septembrie 2015) 

17. Cauza Mateescu impotriva Romaniei

18. Teste grila pentru admitere si definitivat in avocatura

Detalii tehnice
Data aparitiei29 iun. 2017
Categorie generalaLegislatie
Numar pagini512
Tip coperta145x205 mm, Carte brosata
Editiea 17-a
Alti clienti au cumparat si
Indisponibila
Imagine Codul penal. Codul de procedura penala. Legile de executare, act. 09.01.2017

Codul penal. Codul de procedura penala. Legile de executare, act. 09.01.2017

cu legea de punere in aplicare, reglementarea anterioara, decizii ale Curtii Constitutionale, recursuri in interesul legii, hotarari prealabile, legislatie conexa, index alfabetic
30,00 RON
Indisponibila
Teste grila. Editia a 4-a - Udroiu, Tabarca, Constantinovici

Teste grila. Editia a 4-a

Drept civil, Drept procesual civil, Drept penal, Procedura penala
134,90 RON