Up-date:
Dupa publicarea editiei 2022 a Legislatiei notariale, a fost adoptata Legea nr. 140/2022 privind unele masuri de ocrotire pentru persoanele cu dizabilitati intelectuale si psihosociale si modificarea si completarea unor acte normative (M. Of. nr. 500 din 20 mai 2022).
Printre altele, aceasta lege modifica si doua acte normative incluse in Legislatia notariala: Legea notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/1995, precum si O.U.G. nr. 97/2005 privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani.
Va rugam sa regasiti aceste modificari in suplimentul atasat (link).
Lucrarea Legislatie notariala a fost conceputa ca un instrument de baza, de informare si de orientare intr-un domeniu aflat intr-o continua crestere, formare si trans-formare.
In acest sens, cartea Legislatie notariala reprezinta, pe de o parte, pasaportul legislativ de trecere in profesia de notar, deoarece se adreseaza in primul rand celor care se pregatesc pentru sustinerea examenului sau concursului privind dobandirea calitatii de notar stagiar, urmand indeaproape liniile tematicii si bibliografiei pe care candidatul trebuie sa le respecte. Pe de alta parte, constituie si o linie de pornire pentru cei care se pregatesc pentru examenul de definitivat sau examenul de dobandire a calitatii de notar public pentru cei cu cel putin 6 ani vechime intr-o functie de specialitate juridica, pentru studentii facultatilor de drept sau pentru profesionistii interesati de dreptul notarial, care pot regasi in cuprinsul cartii, pe langa actele normative mentionate in tematica si bibliografia examenelor sau concursurilor, si alte acte strategice in domeniu.
Ca elemente de noutate, aceasta editie include modificarile si completarile aduse Statutului Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania prin Hotararea Congresului Notarilor Publici din Romania nr. 2/2021 si prin Hotararea Consiliului Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania nr. 25/2021.
Legislatie notariala este tiparita in format A5 (145x205 mm), pe hartie ofset.
Despre autori:
Dr. Adina-Renate MOTICA este notar public in cadrul Camerei Notarilor Publici Timisoara, conferentiar universitar la Facultatea de Drept a Universitatii de Vest din Timisoara si formator la Institutul Notarial Roman.
Oana-Elena BUZINCU este notar public in cadrul Camerei Notarilor Publici Alba Iulia si formator la Institutul Notarial Roman.
Veronica STAN este notar public in cadrul Camerei Notarilor Publici Constanta.
1. Legea nr. 36/1995 a notarilor publici si a activitatii notariale
2. Regulamentul de aplicare a Legii notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/1995 (Ordinul nr. 2333/C/2013 al ministrului justitiei)
3. Statutul Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania (Hotararea nr. 10/2014 a Congresului notarilor publici din Romania)
4. Codul deontologic al notarilor publici din Romania (Hotararea nr. 9/2015 a Congresului notarilor publici din Romania)
5. Statutul Casei de Raspundere Civila a Notarilor Publici (Hotararea nr. 11/2014 a Congresului notarilor publici din Romania)
6. Legea nr. 39/2020 privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale al notarilor publici din Romania
7. Statutul Casei de Pensii a Notarilor Publici din Romania (Hotararea nr. 61/2020 a Consiliului Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania)
8. Regulamentul de organizare si functionare al Casei de Pensii a Notarilor Publici din Romania (Hotararea nr. 62/2020 a Consiliului Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania)
9. Statutul Institutului Notarial Roman (Hotararea nr. 58/2020 a Consiliului Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania)
10. Regulamentul pentru organizarea si desfasurarea examenului sau a concursului pentru dobandirea calitatii de notar stagiar (Ordinul nr. 2792/C/2017 al ministrului justitiei)
11. Regulamentul de desfasurare a stagiului de pregatire profesionala a notarilor stagiari (Hotararea nr. 67/2018 a Consiliului Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania)
12. Regulamentul pentru organizarea si desfasurarea examenului de definitivat si a concursului de admitere in functia de notar public (Ordinul nr. 1494/C/2014 al ministrului justitiei)
13. Regulamentul de organizare si desfasurare a concursului de schimbare a sediilor birourilor notariale (Hotararea nr. 32/2017 a Consiliului Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania)
14. Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2005 privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani
15. Normele metodologice de aplicare unitara a dispozitiilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 97/2005 privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani, precum si pentru stabilirea formei si continutului actelor de identitate, ale dovezii de resedinta si ale cartii de imobil (Hotararea Guvernului nr. 295/2021)
16. Constatarea desfacerii casatoriei prin acordul sotilor de catre ofiterul de stare civila (extras din Metodologia cu privire la aplicarea unitara a dispozitiilor in materie de stare civila, aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 64/2011)
17. Regulamentul privind metodologia de aplicare a apostilei sau a supralegalizarii de catre Camerele Notarilor Publici pe actele notariale (Hotararea nr. 75/2013 a Consiliului Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania)
18. Conditiile de forma necesare pentru valabilitatea dispozitiilor testamentare privind sumele de bani, valorile sau titlurile de valoare depuse de clientii institutiilor de credit (Ordinul nr. 1903/C/2011 al ministrului justitiei)
19. Regulamentul privind forma si modul de utilizare a dispozitivelor speciale de marcat, precum si modul de marcare a arborilor sau a unor loturi de arbori (Ordinul nr. 1346/2011 al ministrului mediului si padurilor)
20. Codul silvic (Legea nr. 46/2008)