Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.
Reduceri Hamangiu Black Friday 2024 - Editura Hamangiu

Lipsirea de libertate in mod ilegal

ISBN/ISSN: 978-973-127-270-2
28,00 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Una dintre cele mai importante valori sociale recunoscuta inca din antichitate de catre unii ganditori ai timpului a fost considerata a fi libertatea individuala a omului.
In scopul apararii acestei valori, in decursul evolutiei sale istorice, in functie de momentul parcurs, societatea si-a construit diferite instrumente prin care si-a propus apararea acesteia.

Indiferent de momentul istoric parcurs, singura modalitate de aparare cu maximum de eficienta a acestei valori s-a dovedit a fi cea a instituirii unor norme juridice de drept penal.
In dreptul nostru, asemenea norme juridice au aparut inca de la mijlocul secolului al XIX-lea, odata cu intrarea in vigoare a Codului penal de la 1864.

Ulterior (prin intrarea in vigoare a Codului penal Carol al II-lea, a Codului penal actual, precum si a noului Cod penal), aceste prevederi au fost permanent perfectionate, astfel incat putem afirma ca in zilele noastre, libertatea persoanei este aparata la nivel european.

Lucrarea "Lipsirea de libertate in mod ilegal" prezinta o analiza stiintifica a evolutiei in timp a normelor juridice de drept penal in materie, pana la momentul actual, inclusiv a celor mentionate in noul Cod penal care urmeaza a intra in vigoare.

In primul capitol este prezentata o examinare generala a grupului de infractiuni contra persoanei, atat din perspectiva Codului penal in vigoare, cat si a noului Cod penal.
In capitolul urmator sunt examinate normele juridice prevazute in actualul Cod penal, referitoare la apararea libertatii persoanei, precum si infractiunea de lipsire de libertate in mod ilegal, asa cum este prevazuta la acest moment.

In urmatorul capitol este examinat grupul de infractiuni contra libertatii persoanei prevazute in noul Cod penal.

In capitolul IV sunt examinate dispozitiile noului Cod penal referitoare la continutul infractiunii de lipsire de libertate in mod ilegal, completate de un examen comparativ. De asemenea, avand in vedere necesitatea aplicarii legii penale mai favorabile odata cu intrarea in vigoare a noului Cod penal, in ultima parte este examinat acest principiu.

Din continutul lucrarii "Lipsirea de libertate in mod ilegal" nu puteau lipsi cateva considerente referitoare la unele aspecte criminologice in cazul acestei infractiuni, aspecte absolut necesare din perspectiva prevenirii si combaterii cu mai multa eficienta (examinate in cadrul capitolului al VII-lea).

Un ultim aspect care vizeaza importanta cunoasterii acestei infractiuni este cel legat de cresterea permanenta a numarului de asemenea infractiuni la nivel mondial pe fondul proliferarii conflictelor militare si a instabilitatii politice si sociale existente in anumite zone ale lumii.

Fara a avea pretentia ca am surprins si examinat toate aspectele importante care se refera la acest subiect, consideram ca lucrarea, in ansamblul ei, contine suficiente elemente de noutate care sa o faca utila cititorilor.

In concluzie, apreciem ca lucrarea "Lipsirea de libertate in mod ilegal" se adreseaza atat teoreticienilor, cat si practicienilor in domeniu, precum si tuturor celor care doresc sa-si perfectioneze cunostintele in acest domeniu deosebit de important.


Prof. univ. dr. Ovidiu Predescu

Detalii tehnice
Data aparitiei10 feb. 2010
Categorie generalaStudii si monografii
Numar pagini368
Tip copertaCarte brosata