Dupa modificarile semnificative aduse prin Legea nr. 138/2014, in temeiul art. XIV din aceasta lege, noul Cod de procedura civila a fost republicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 247 din 10 aprilie 2015, textele sale fiind renumerotate.
Ca toate lucrarile de legislatie ale Editurii Hamangiu, „Noul Cod de procedura civila republicat si Legea de punere in aplicare” reda textul Codului de procedura civila intocmai dupa varianta republicata in Monitorul Oficial, care include toate modificarile si completarile aduse dispozitiilor acestuia de la intrarea sa in vigoare la 15 februarie 2013.
„Noul Cod de procedura civila republicat si Legea de punere in aplicare” include si Legea nr. 76/2012, precum si un extras din Legea nr. 2/2013, ambele cu modificarile la zi. Din cuprinsul Legii nr. 76/2012 sunt reproduse normele tranzitorii si de punere in aplicare a noului Cod de procedura civila, precum si cele prin care au fost modificate si completate prevederile unor legi speciale, iar din Legea nr. 2/2013 sunt redate articolele ce cuprind reglementarile privind pregatirea punerii in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, prin care, printre altele, s-a dispus amanarea punerii in practica a anumitor dispozitii din noul Cod pana la 1 ianuarie 2016.
O tabla de materii detaliata si un index alfabetic ale noului Cod au fost intocmite de Editura Hamangiu pentru a face mai usoara cautarea institutiilor/cuvintelor-cheie in cuprinsul acestuia si au fost incluse in editia de fata a cartii „Noul Cod de procedura civila republicat si Legea de punere in aplicare”.
Potrivit art. 24 din Codul de procedura civila, „Dispozitiile legii noi de procedura se aplica numai proceselor si executarilor silite incepute dupa intrarea acesteia in vigoare”, ceea ce inseamna ca procesele in curs de judecata, precum si executarile silite incepute sub legea veche raman supuse acelei legi. De aceea, in lucrarea „Noul Cod de procedura civila republicat si Legea de punere in aplicare”, sub fiecare articol al noului Cod veti gasi indicate si textele corespondente din reglementarile anterioare (Codul de procedura civila de la 1865, Codul civil de la 1864 – partea referitoare la probe, Codul comercial, Legea nr. 105/1992 privind raporturile de drept international privat, O.G. nr. 5/2001 privind somatia de plata sau O.U.G. nr. 119/2007 privind ordonanta de plata, toate acestea fiind abrogate la 15 februarie 2013). De asemenea, acolo unde este cazul, se face trimitere la legislatia conexa.