Lucrarea cuprinde noul Cod de procedura civila, in forma modificata prin Legea nr. 138/2014, versiunea anterioara a textelor modificate fiind redata in note de subsol, la nivelul fiecarui articol. De asemenea, sunt redate si dispozitiile tranzitorii si de punere in aplicare din Legea nr. 76/2012 si Legea nr. 2/2013 privind degrevarea instantelor judecatoresti, modificate, la randul lor, prin Legea nr. 138/2014.
Avand in vedere ca procesele, precum si executarile silite incepute sub legea veche raman supuse acelei legi, am indicat sub fiecare articol al noului Cod si textele corespondente din reglementarile anterioare (Codul de procedura civila de la 1865, Codul civil de la 1864 – partea referitoare la probe, Codul comercial, Legea nr. 105/1992 privind raporturile de drept international privat, O.G. nr. 5/2001 privind somatia de plata sau O.U.G. nr. 119/2007 privind ordonanta de plata, acestea fiind abrogate de la 15 februarie 2013).
In plus, am inclus, integral sau in extras, 10 dintre cele mai uzuale acte normative care intregesc cadrul legal al procedurii civile: medierea, taxele de timbru, contenciosul administrativ, ajutorul public judiciar in materie civila, activitatea executorilor judecatoresti si a expertilor tehnici judiciari, regimul juridic al contraventiilor, masurile pentru combaterea intarzierii in executarea obligatiilor de plata a unor sume de bani rezultand din contracte incheiate intre profesionisti si intre acestia si autoritati contractante, formularele privind cererile cu valoare redusa.
Ca de obicei, o tabla de materii detaliata si un index alfabetic al noului Cod au fost intocmite de Editura Hamangiu pentru a face mai usoara cautarea institutiilor/cuvintelor-cheie in cuprinsul acestuia.
Am pastrat in aceasta editie comentariul realizat de Profesorul Gabriel Boroi si Delia-Narcisa Theohari, judecator la Tribunalul Bucuresti, prin care sunt analizate, punct cu punct, modificarile si completarile aduse noului Cod de procedura civila prin Legea nr. 138/2014.
Ca noutate, au fost incluse ultimele modificari in materia contraventiilor, aduse prin O.G. nr. 5/2015, precum si Deciziile Curtii Constitutionale nr. 462/2014 si nr. 558/2014, prin care au fost declarate neconstitutionale dispozitiile din Codul de procedura civila privind obligativitatea formularii si sustinerii cererii de recurs prin avocat, respectiv unele prevederi din materia stramutarii.