Pachet organizarea si exercitarea profesiei de avocat contine:
1. Fise privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat
Editia a 2-a, revizuita si adaugita
Autor Claudiu Constantin Dinu
ISBN: 978-606-27-0859-7
Aceasta a doua editie vine cu o serie intreaga de modificari, completari si imbunatatiri fata de editia anterioara. Atat revizuirea si imbogatirea continutul cat si restructurarea materiei si modificarea formatului intr-unul mai mare (20x24 cm) aduc un plus cititorului, facilitand vizualizarea si asimilarea rapida a informatiilor necesare promovarii examenelor.
Urmarind o sistematizare mai eficienta, esentializarea si actualizarea informatiei, autorul, prin prisma experientei didactice de care se bucura, a structurat cuprinsul lucrarii prezentand informatiile intr-o maniera logica, omogena si concisa, adaptata conceptului recapitulativ, oferind participantilor la examene posibilitatea de a dobandi usor o viziune clara si de ansamblu asupra materiei.
Aceasta noua editie a Fiselor privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat:
• cuprinde informatii actualizate conform modificarilor aduse prin Legea nr. 25/2017 privind modificarea si completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat;
• prezinta intr-o maniera logica si accesibila totalitatea prevederilor din Legea nr. 51/1995, Statutul profesiei de avocat, Codul deontologic al avocatilor si din celelalte acte ce alcatuiesc cadrul legal al profesiei de avocat;
• este in acord cu tematica examenelor de primire in profesie si de absolvire a I.N.P.P.A.;
• incorporeaza in cadrul fiselor Sediul materiei, pentru facilitarea studiului si identificarea dispozitiilor legale tratate;
• include grilele date la examenele din anii anteriori la disciplina Organizarea si exercitarea profesiei de avocat;
• informatiile sunt redate schematic;
• este tiparita intr-un format mare (20x24 cm), adaptat conceptului de fise si scheme si care poate fi usor de citit, subliniat si adnotat.
2. Legislatia profesiei de avocat 2018
Editie ingrijita si adnotata de Madalina Dinu si Stefan Spiridon
ISBN: 978-606-27-1115-3
Această ediție de vară este dedicată examenelor. Uniunea Națională a Barourilor din România a anunțat de curând organizarea examenului anual de primire în profesia de avocat pentru dobândirea titlului profesional de avocat stagiar şi de primire în profesia de avocat a persoanelor care au absolvit examenul de definitivat în alte profesii juridice. Data desfășurării examenului este 31 august 2018 pentru ambele categorii, iar, potrivit Hotărârii U.N.B.R., „lucrările de specialitate sau orice altă documentație, consultate în vederea pregătirii pentru examen, se vor aduce la zi, în raport cu modificările legislative intrate în vigoare până la data de 01.06.2018”.
Noua tematică pentru examenele de primire în profesia de avocat (aprobată prin Hotărârea Consiliului U.N.B.R. nr. 368 din 22 iunie 2018) cuprinde în acest an și Codul deontologic al avocatului român, pe care noi l-am inclus în culegere încă din ediția anterioară. Acest cod este structurat pe zece capitole, abordând: identitatea profesională și misiunea avocatului, natura normelor deontologice, principiile profesiei de avocat; incompatibilități și interdicții, publicitatea și comunicarea cu mass-media, relațiile avocaților cu clienții, relația avocaților cu magistrații și alte autorități publice, relațiile între avocați, relațiile interprofesionale şi deontologia în activități profesionale transnaționale.
Prin Hotărârea nr. 367 din 22 iunie 2018, Consiliul U.N.B.R. a republicat în formă consolidată Regulamentul-cadru privind organizarea examenului de primire în profesia de avocat şi admitere în cadrul Institutului Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor (în vederea dobândirii titlului profesional de avocat stagiar) şi de primire în profesia de avocat a persoanelor care au absolvit examenul de definitivat în alte profesii juridice.
Altă modificare adusă față de ediția anterioară este republicarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat în Monitorul Oficial nr. 440 din 24 mai 2018.
Așadar, Legislația profesiei de avocat, ediția a 19-a, îşi are justificarea în dorința noastră de a fi și pe această cale aproape de cititorul-candidat, care, în astfel de momente, are nevoie mai mult ca oricând de repere și de stabilitate. Cum în domeniul nostru legea creează limitele oricărei examinări sau mai curând legea este chiar limita examinării, suntem convinși că o limită exactă și la zi poate fi o sursă justificată de confort și încredere și totodată temelia pe care se așază întregul eșafodaj al cunoştinţelor acumulate.