Lucrarea Regimul juridic al contraventiilor, editia a 5-a revizuita si adaugita, la fel ca editiile anterioare, isi propune o abordare pragmatica a institutiei contraventiei, analizand regimul juridic al acesteia din perspectiva Curtii Europene a Drepturilor Omului (a se vedea, spre exemplu, cauza Anghel c. Romania), care considera fapta contraventionala ca avand natura penala, cat si din perspectiva jurisprudentei nationale in materie. Este printre putinele lucrari din literatura de specialitate care are ca obiect comentarea, articol cu articol, a legii generale contraventionale – Ordonanta Guvernului nr. 2/2001.
Aceasta lucrare este utila atat din punct de vedere practic, prin prezentarea unor hotarari din practica instantelor judecatoresti (inclusiv ale instantei supreme, pronuntate in recursuri in interesul legii), cat si din punct de vedere teoretic, deoarece examineaza, in mod detaliat, toate aspectele care privesc trasaturile si elementele contraventiei, sanctiunile aplicabile contravenientilor, procedura constatarii faptelor si sanctionarii faptuitorilor, caile de atac, precum si procedura punerii in executare a sanctiunilor aplicate.
In ceea ce priveste utilitatea demersului, la cele spuse mai sus, trebuie sa adaugam si faptul ca, potrivit statisticilor, cele mai multe procese aflate pe rolul instantelor judecatoresti din Romania sunt procese contraventionale.
Cititorii vor gasi in carte si ultimele modificari ale legislatiei contraventionale (de pilda, cele intervenite prin Legea nr. 202/2010), precum si hotarari judecatoresti recente, pronuntate in materie contraventionala, sau decizii relevante ale Curtii Constitutionale.