Lucrarea Retorica reprezinta o varianta imbunatatita a celei aparute la inceputul anului 2010 (editia a III-a, revazuta si adaugita). In elaborarea ei, am urmarit satisfacerea intr-o mai mare masura a exigentelor tuturor celor interesati de arta si stiinta vorbirii frumoase, de cultivarea discursului lor, indiferent ca sunt juristi, oameni politici sau studenti.
Intr-o excelenta prezentare, s-a apreciat: "Cu toate ca retorica are ca obiect arta discursului, iar lucrarea in ansamblul ei constituie o opera stiintifica, aceasta nu se adreseaza numai juristilor si oamenilor politici ori numai studentilor de la facultatile unde este inclusa in programa de invatamant, ci si unei mase largi de cititori datorita informatiilor pe care le furnizeaza cu privire la oratorii si retorii antici si romani, precum si cu privire la problemele actuale ale discursului si oratorului".
Cele mai multe modificari si adaugiri le-au suferit capitalele referitoare la discurs (obiectul retoricii) si la orator (subiectul acesteia). Au fost dezvoltate caracterizarile cu privire la politica, oamenii politici si avocati, s-au dat exemple trecute si actuale, inclusiv de discursuri parlamentare si pledoarii. Au fost prezentate informatii biografice ale unor mari personalitati politice si avocati, profesori universitari sau cercetatori ai dreptului: Take Ionescu, Titu Maiorescu, Istrate Micescu, Constantin Dissescu, Vintila Dongoroz etc. S-au facut referiri la avocatul in perioada comunista…
In sfarsit, au fost reproduse alte pledoarii si discursuri de azi.
Lucrarea, crescand in volum, prezinta riscul, despre care avertiza poetul si criticul grec Calimach (320-240 I.Hr.): "Cu cat o carte este mai voluminoasa, cu atat se strecoara mai multe greseli in ea…". Ne asumam acest risc, animati de ideea ca bogatia si dimensiunea informatiilor vor estompa numarul erorilor.
Dar, pentru inceput, ce este retorica? Este arta si stiinta, Este discurs elaborat, Este cultura, plus vointa, Este autor… pasionat!