Insolventa transfrontaliera. Problemele determinarii COMI. Jurisprudenta CJUE in materie
Inca din anul 1995, la nivelul Comunitatii Europene a fost elaborat un Tratat al Uniunii Europene privind procedurile de insolventa. Acest Tratat nu a intrat insa in vigoare, deoarece el nu a fost semnat de catre Regatul Unit pana la expirarea termenului limita, 23 mai 1996.
Regulamentul privind procedurile de insolventa, adoptat la initiativa Germaniei si Finlandei, intrat in vigoare la data de 31 mai 2002, a insemnat un nou pas important in directia armonizarii prevederilor legale la nivelul comunitatii europene. Regulamentul este direct aplicabil in toate statele membre cu exceptia Danemarcei, astfel incat partile aflate in litigiu sa-si poata sustine cauza in instantele nationale.
Regulamentul inlocuieste, in relatiile dintre statele membre, in materia reglementata, conventiile incheiate intre doua sau mai multe state. Cu toate acestea, Regulamentul nu impiedica incheierea de tratate cu state care nu sunt membre ale UE, atata timp cat respectivele tratate nu aduc atingere acestuia.
Aplicarea rationae materiae
Regulamentul se aplica procedurilor colective ce iau nastere in contextul insolventei debitorului si atrage desistarea partiala sau totala a acestuia si desemnarea unui lichidator. In anexa A din Regulament sunt enumerate procedurile din fiecare stat membru in parte, in cazul carora sunt aplicabile prevederile Regulamentului.
Debitorul poate fi persoana fizica sau juridica, intreprinzator sau persoana privata. Regulamentul nu se aplica procedurilor de insolventa referitoare la societatile de asigurare, institutiile de credit, fondurile de investitii si organisme de plasament colectiv. In aceste domenii sunt valabile prevederile unor directive speciale.
Av. Ana Gabriela ATANASIU
Baroul Bucuresti
SCA Piperea si Asociatii