Conceptia monista a noului Cod civil: intentia si realitatea
Dupa ce, in anul 2009, a fost adoptat prin asumarea raspunderii Guvernului, noul Cod civil va intra in vigoare in data de 1 octombrie 2011, asa cum s-a decis prin art. 220 din Legea nr. 71/2011 pentru punerea in aplicare a noului Cod civil1. Pe aceeasi data, actualul Cod comercial (cu exceptia unor dispozitii procedurale si a celor relative la transportul maritim) se abroga. O soarta similara o va avea si actualul Cod al familiei.
La prima vedere, am putea spune ca din 1 octombrie 2011 vom avea un nou Cod civil, vechiul Cod civil (denumit in Legea de punere in aplicare Codul civil de la 1864) si codul comercial urmand a intra in istorie. Din pacate, realitatea normativa, mai ales Legea de punere in aplicare, impiedica o astfel de concluzie. […]
Noul Cod civil dispune, in art. 2 alin. (1), ca normele sale sunt menite a reglementa raporturile juridice dintre persoane, „ca subiecte de drept civil”, adica raporturile juridice dintre simplii particulari. Conform art. 2 alin. (2), noul Cod civil este alcatuit dintr-un ansamblu de reguli care constituie dreptul comun pentru toate domeniile la care se refera „litera sau spiritul” dispozitiilor sale. Asadar, ori de cate ori norma speciala nu dispune, se aplica in subsidiar sau in completare regulile din Codul civil. Daca legea (inclusiv Codul civil) nu dispune, se aplica uzantele, adica obiceiul locului sau uzurile profesionale. Cu exceptia referintei la „spiritul” dispozitiilor codului si a referintei la uzante, norma citata nu este o noutate, ea fiind, de exemplu, prezenta si in art. 1 alin. (2) din inca neabrogatul Cod comercial. […]
prof. univ. dr. Gheorghe PIPEREA
___________
1 Legea trebuie citita cu mare atentie pentru ca, din pacate, nu are o parte de dispozitii tranzitorii si finale unde sa abroge sau sa modifice toate reglementarile vizate ci, in interiorul textelor cu privire la codul civil, se fac referiri punctuale la alte reglementari, cum sunt cele in materie de societati comerciale, registrul comertului, legea notarilor, legislatia pietei de capital, cea a asigurarilor, cea bancara sau chiar cea fiscala si, in plus, legea opereaza tot in acest stil modificari importante ale procedurii civile, ale legii societatilor comerciale, ale legii bancare s.a.m.d..
Info abonamente
Pentru abonament(e) cu valoare de minim 500 lei, Librariile Hamangiu suporta integral taxele de expediere. Expedierea se face lunar (pentru revistele cu aparitie saptamanala sau lunara). Pentru periodicele cu aparitie semestriala, trimestriala, de patru, sase, opt sau zece ori pe an, expedierea se face in luna aparitiei.
Pentru doua sau mai multe abonamente, cu valoare mai mica de 500 lei, veti plati doar taxele postale corespunzatoare abonamentului cu cele mai multe aparitii (livrari). Pentru detalii despre taxele de livrare, click aici.