Principalele aspecte teoretice si practice rezultate din cuprinsul Legii nr. 40/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii
Dupa intrarea sa in vigoare, la 1 martie 2003, Codul muncii a suferit cele mai ample modificari si completari prin Legea nr. 40/20111.
Prin Decizia nr. 383/20112, Curtea Constitutionala a statuat, cu majoritate de voturi, ca aceasta lege este constitutionala.
Scopul urmarit prin adoptarea Legii nr. 40/2011 – declarat de catre Guvern – incorporeaza mai multe obiective, care se coreleaza intre ele, si anume:
• crearea mai multor locuri de munca; drept urmare angajatorii sa poata angaja mai usor, iar cei aflati in cautarea unui loc de munca sa se poata incadra, la fel, mai usor;
• inlaturarea rigiditatilor existente in normarea legala a pietei muncii, rigiditati puse in evidenta, indeosebi in ultimii ani, de efectele crizei economice;
• diminuarea radicala a muncii „la negru”, tinand seama ca orice loc de munca nefiscalizat reprezinta atat o persoana care lucreaza fara a se bucura de protectia legii, cat si o suma de bani care nu ajunge la buget;
• punerea de acord a unor norme legale cu directive ale Uniunii Europene adoptate, cu deosebire, dupa intrarea in vigoare a Codului muncii. (…)
Perioada de proba. Modificarile si completarile aduse textelor din Codul muncii cu privire la perioada de proba – a art. 31-33 – nu schimba, intrutotul, logica reglementarii legale initiale. De aceea, ne vom referi, in continuare, numai la normele care aduc cu ele noi reglementari sau le modifica partial pe cele existente anterior. (…)
Forma scrisa a contractului individual de munca. A) In aplicarea principiului consensualismului, principiu fundamental al Codului muncii [art. 8 alin. (1)], acest Cod (Legea nr. 53/2003), in art. 16 alin. (1) si alin. (2), in versiunea initiala, statornicea forma scrisa a contractului individual de munca drept o conditie ad probationem, iar nu ad validitatem, solutie in general acceptata in doctrina de drept al muncii, necontestata, de altfel, de practica judecatoreasca.
Modificand radical si esential reglementarea initiala (din 2003) a Codului, Legea nr. 40/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, reformuland integral art. 16 din Cod. (…)
prof. univ. dr. Ion Traian STEFANESCU
dr. Serban BELIGRADEANU
______________
1 Publicata in „Monitorul oficial al Romaniei”, partea I, nr. 225 din 31 martie 2011.
2 Publicata in „Monitorul oficial al Romaniei”, partea I, nr. 281 din 21 aprilie 2011.