Volumul de fata cuprinde o analiza ampla a unor institutii de o importanta cardinala pentru soarta procesului civil, iar abordarea promovata de autori se raporteaza in mod necesar la solutiile jurisprudentiale promovate in ultimii cinci ani de instantele noastre judecatoresti, dar si de catre Curtea Constitutionala.
De la aparitia editiei precedente a Tratatului au intervenit modificari legislative importante, unele chiar spectaculoase, care au condus la reconsiderarea unor institutii procedurale. Iar asemenea modificari de substanta au vizat nu doar caile de atac, ci si materia executarii silite si unele proceduri speciale. Toate acestea au format obiectul unei analize aprofundate. In privinta procesului civil international au fost evidentiate in mod deosebit noile reglementari adoptate la nivel international si la nivelul Uniunii Europene.
Autorii nadajduiesc ca si acest al doilea volum va fi util tuturor celor care, cu devotament, responsabilitate si pasiune, slujesc justitia romaneasca, dar si absolventilor facultatilor de drept, care se pregatesc pentru o cariera juridica importanta. Poate ca a sosit momentul sa reflectam si noi asupra constatarilor unui jurist si filozof francez, care remarca, in urma cu aproape doua secole, ca „…in America omul nu asculta niciodata de un alt om, ci asculta de justitie sau de lege” (Alexis de Tocqueville, Despre Democratie in America, Ed. Humanitas, Bucuresti, 2017, p. 150).