Cartea de fata reuneste principalele reglementari necesare unei persoane care doreste sa formuleze o plangere la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.
Lucrarea cuprinde Conventia europeana si protocoalele aferente, Regulamentul Curtii (in vigoare de la 1 mai 2013), precum si legislatia interna in materie.
Regulamentul Curtii, tradus in limba romana si cuprins in prezenta editie, include prevederile adoptate de Plenul Curtii cu privire la procedura hotararii-pilot (art. 61), precum si declaratia unilaterala (art. 62A).
Reglementata de regula 62A, declaratia unilaterala poate fi folosita in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului atunci cand solutionarea amiabila a unei cauze a fost respinsa, iar Guvernul parat recunoaste incalcarea prevederilor Conventiei, obligandu-se totodata sa remedieze prejudiciul cauzat reclamantului.
Au fost traduse, de asemenea, si integrate in lucrare toate instructiunile practice si notele explicative emise de Curte in legatura cu cererile si procedurile de urmat.
Conventia europeana a drepturilor omului si protocoalele aditionale
Index alfabetic al Conventiei si protocoalelor aditionale
1. Regulamentul Curtii Europene a Drepturilor Omului
Index analitic al Regulamentului
2. Procedura hotararii-pilot
3. Ordonanta Guvernului privind participarea Romaniei la procedurile in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului si a Comitetului Ministrilor ale Consiliului Europei si exercitarea dreptului de regres al statului in urma hotararilor si conventiilor de rezolvare pe cale amiabila
4. Acordul european privind persoanele participante la proceduri in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului
5. Hotararea Guvernului privind organizarea si functionarea Agentului guvernamental pentru Curtea Europeana a Drepturilor Omului
Anexe (Formulare si note explicative)
Nota in atentia persoanelor ce doresc sa se adreseze Curtii Europene a Drepturilor Omului
Formular de cerere
Model de procura (articolul 36 din Regulamentul Curtii)