Grilele s-au impus in ultimii ani atat ca o forma de verificare a cunostintelor, cat si ca o metoda de examinare in invatamantul superior romanesc. Evident ca stiinta criminalisticii nu putea ramane straina acestor realitati.
Lucrarea Criminalistica Teste grila are ca obiectiv sa ofere studentilor un element in plus care sa ii ajute in procesul de invatare. Se vor gasi aici un numar suficient de intrebari, astfel incat parcurgerea acestora sa conduca la asimilarea tuturor cunostintelor necesare promovarii examenelor de an. Nu trebuie neglijat insa faptul ca si practicieni pot folosi grilele ca o modalitate de reamintire a aspectelor fundamentale ale criminalisticii.
Speram, astfel, ca demersul nostru sa completeze cu succes panoplia mijloacelor de pregatire in materie si sa ajute la insusirea temeinica a notiunilor de tactica, tehnica si metodologie criminalistica. "Cine a studiat criminalistica ar trebui sa treaca rapid la „Criminalistica. Teste-grila”. E o consecinta logica. De la „invatare” la „intelegere” mai e un pas care se numeste „verificare”. Testele-grila concepute de Teodor Manea dau masura unui fapt clar: cat ai „inteles” din ceea ce ai „invatat”. Sunt probleme de logica aplicata, care, odata rezolvate, mai deschid o perspectiva: cat din ceea ce ati retinut in teorie veti recunoaste in practica.Teodor Manea va trece cu rabdare si calcul bine facut prin elemente de tehnica criminalistica, de tactica criminalistica, prin metodologie criminalistica, formuland intrebari si raspunsuri simple pentru un proces de gandire complicat.
Cristian ROBU-CORCAN