Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedura reprezinta expresia unui efort sustinut, care a avut scop esential, crearea in materia procesual civila a unui cadru legislativ modern care sa raspunda pe deplin imperativelor functionarii unei justitii moderne, adaptate asteptarilor sociale, precum si necesitatii cresterii calitatii acestui serviciu public.
Lucrarea cuprinde o analiza de ansamblu a institutiilor de drept procesual civil, partea generala, conform noului Cod de procedura civila. Partea generala prezinta modul in care se realizeaza judecata in prima instanta, administrarea probelor si adoptarea solutiei prin hotararea judecatoreasca, dar si felul in care se desfasoara procedura necontencioasa. Reprezinta un instrument util, in special pentru studenti, dar si pentru teoreticieni, practicieni si, de asemenea, pentru toti cei interesati de cunoasterea institutiilor de procedura civila.
Pentru o analiza completa a problematicii in domeniul procedurii civile recomandam consultarea cursului impreuna cu Drept procesual civil. Partea speciala conform noului Cod de procedura civila. Editia a 7-a
Din cuprins:
• principiile fundamentale ale procesului civil
• actiunea civila
• competenta instantelor de judecata
• participantii la proces
• procedura contencioasa si cea necontencioasa
Puncte forte:
• abordarea temelor in functie de structura noului Cod de procedura civila
• analizeaza deciziile pronuntate de instanta de contencios constitutional corespunzatoare judecatii in prima instanta (Decizia nr. 462/2014; Decizia nr. 558/2014; Decizia nr. 169/2015; Decizia nr. 211/2014; Decizia nr. 387/2015; Decizia nr. 485/2015), dar si cele ale instantei supreme, respectiv, completul competent pentru dezlegarea unor chestiuni de drept (Decizia nr. 9/2016), precum si cele pronuntate in recurs in interesul legii (Decizia nr. 8/2015 si Decizia nr. 7/2016)
• ample referinte bibliografice
Despre autoare:
Claudia ROSU este doctor in drept, in prezent profesor universitar la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara, conducator de doctorat in Drept procesual civil. Este lector I.N.P.P.A. la disciplina Drept procesual civil (din 2008), avocat in Baroul Timis (din 1992), avand peste 35 participari la sesiuni de comunicari stiintifice. Este autoare si coautoare a 29 de carti si a 110 de articole.