Din cele mai vechi timpul dreptul a evoluat, adaptandu-se schimbarilor produse in realitatea sociala si politica din fiecare tara, respectand traditiile si spiritul caracteristic diverselor popoare, necesitatile sociale si istorice specifice.
Prezenta lucrare, aflata la a III-a editie, reprezinta in fapt un curs destinat in principal studentilor de la Facultatea de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii din cadrul Universitatii "Babes-Bolyai" Cluj-Napoca, specializarea Administratie Publica, care timp de un semestru studiaza aceasta disciplina.
Cursul, actualizat in baza Noului Cod civil, a fost structurat pe VII capitole, care cuprind referiri la persoana fizica si persoana juridica, la schimbarile care pot aparea in statutul civil al persoanei fizice ca urmare a casatoriei, adoptiei, a stabilirii filiatiei, la modalitatile de incetare sau desfacere a casatoriei, la situatia legala a copilului, precum si o scurta incursiune in procedura civila.
Am considerat ca statutul juridic al persoanei este unul din domeniile importante ale dreptului, a carui cunoastere este in masura sa ajute studentul, viitor practician, in clarificarea problemelor care se ivesc in legatura cu oamenii, cu colectivitatile ca subiecti de drept.
Am dorit ca lucrarea "Elemente de dreptul familiei si de procedura civila" sa fie un instrument didactic, de aceea ea se abate de la tiparele clasice ale cursurilor si tratatelor juridice. Tinand seama de profilul facultatii careia i se adreseaza am inteles sa prezentam numai aspectele cu caracter general, controversate sau necontroversate, raportandu-ne acolo unde a fost cazul la legislatiile altor state si la jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului.