Tributara la inceputurile sale unor ratiuni didactice – de familiarizare a celor inscrisi in invatamantul economic superior cu fenomenul juridic – redactarea lucrarii a fost initial construita pe ideea unei abordari esentializate a principalelor institutii juridice; in timpul scrierii, reactionand, insa, la nevoia de a oferi o informatie cuprinzatoare, nu neaparat exhaustiva, precum si un instrument de lucru viitor, detalierea discursului i s-a revelat autoarei drept necesara pentru intelegerea adecvata a mecanismelor juridice.
Cursul debuteaza cu o minima alfabetizare in materie prin teoretizarea notiunilor generale - marile sisteme de drept, izvoarele si principiile dreptului, norma juridica, raportul juridic si raspunderea juridica. Respectand statutul dreptului civil de „drept comun” fata de celelalte ramuri de drept privat, destinatarii lecturii nu vor depasi nivelul incipient al cunoasterii juridice inainte de a parcurge dezvoltarile privind statutul persoanei fizice si juridice, patrimoniul si dreptul de proprietate, respectiv contractul ca principal izvor de obligatii. Cum dreptul comercial si dreptul fiscal sunt domeniile pe terenul carora se consuma cu maxima intensitate „intalnirea” dintre realitatile economice si cele juridice, sunt analizate in continuare semnificatiile teoretice si implicatiile practice ale institutiilor reprezentative pentru materia comerciala (faptele de comert, fondul de comert, comerciantul persoana fizica, societatile comerciale). In fine, lucrarea isi epuizeaza cuprinsul prin descrierea anumitor infractiuni din domeniul afacerilor.
Sunt doar cateva preliminarii ce anticipeaza continutul lucrarii - suficiente, speram, pentru a o recomanda economistului in devenire sau format deja, practicianului de alta specialitate si, de ce nu, oricarui cititor preocupat de informatia juridica.
Titlul I. Notiuni generale despre drept
Titlul II. Dreptul civil. Institutii fundamentale
Capitolul I. Introducere în studiul dreptului civil
Capitolul II. Statutul persoanei fizice si al persoanei juridice
Capitolul III. Regimul juridic al dreptului de proprietate
Capitolul IV. Contractul civil – izvor de obligatii
Titlul III. Institutii de drept comercial
Capitolul I. Aspecte preliminare
Capitolul II. Faptele de comert
Capitolul III. Comerciantii
Capitolul IV. Fondul de comert
Capitolul V. Societatile comerciale
Titlul IV. Dreptul penal. Infractiuni din domeniul afacerilor
Capitolul I. Infractiuni prevazute în Partea speciala a Codului penal
Capitolul II. Infractiuni din domeniul financiar-fiscal
Capitolul III. Infractiuni prevazute de Legea privind procedura insolventei nr. 85/2006382