Legea societatilor comerciale nr. 31/1990 – rebotezata Legea societatilor dupa intrarea in vigoare a noilor Coduri civil si de procedura civila – este unul dintre primele acte normative ale Romaniei democratice si printre putinele care au supravietuit ca atare pana astazi, chiar daca a suferit de-a lungul timpului numeroase (si, uneori, substantiale) modificari si completari.
Desi aparent cunoscute si intelese de juristii comercialisti si de comunitatea de afaceri in general, textele Legii societatilor continua sa genereze nenumarate si pasionante probleme de drept, atat in forurile teoretice ale dezbaterilor si conferintelor academice, cat si pe rolurile pragmatice ale instantelor judecatoresti sau ale instantelor arbitrale.
Comentariul domnilor Ioan Schiau si Titus Prescure constituie, la randul sau, una dintre primele analize ale Legii nr. 31/1990, care, totodata, a trecut si testul timpului, aflandu-se, iata, la cea de-a treia editie.
Autorii volumului Legea societatilor nr. 31/1990. Analize si comentarii pe articole – profesori universitari cu experienta si, in acelasi timp, reputati avocati comercialisti si maestri ai arbitrajului comercial – au realizat o sinteza a celor mai importante dezbateri teoretice purtate in jurul Legii nr. 31/1990, precum si a numeroaselor probleme aparute in practica judiciara, transpunandu-le sub forma unor ample comentarii structurate la nivel de articole. In acest fel, cititorii, fie ei practicieni sau teoreticieni ai dreptului societar, pot regasi rapid atat stadiul dezbaterilor din doctrina, cat si solutii la controversatele probleme din jurisprudenta.
La elaborarea prezentei editii a cartii Legea societatilor nr. 31/1990. Analize si comentarii pe articole au fost avute in vedere toate modificarile legislative din ultimii ani ale Legii societatilor, printre cele mai importante fiind cele aduse prin Legea nr. 265/2022 (noua Lege a registrului comertului), dar si prin Legea nr. 129/2019, care a eliminat posibilitatea emiterii de actiuni la purtator, sau prin Legea nr. 222/2023, care a transpus in dreptul roman dispozitiile privind fuziunile, transformarile si divizarile transfrontaliere, cuprinse in Directiva (UE) 2017/1132 a Parlamentului European si a Consiliului din 14 iunie 2017 privind anumite aspecte ale dreptului societatilor comerciale (codificare).