Lucrarea, integrata in Colectia Comentarii, are drept punct de plecare textul noului Cod de procedura civila si ofera practicianului informatia necesara pentru a-l putea intelege, interpreta si aplica, atat prin prisma explicatiilor teoretice, cat si a trimiterilor la solutiile din practica judiciara. Structura comentariului, vizand interpretarea textului si modul sau de aplicare, este astfel conceputa incat sa prezinte o maxima utilitate pentru orientarea cititorului, precum si pentru promovarea unor solutii corecte si coerente in plan legislativ si jurisprudential.
In martie 2013 aparea prima editie, lucrare de o complexitate si anvergura deosebita in literatura juridica romana: comentariul integral al Codului de procedura civila concretizat intr-un singur volum, avand 1440 de pagini.
Necesitatea unei noi editii a lucrarii a reiesit din modificarile legislative intervenite de la intrarea in vigoare a Codului si pana in prezent, dar mai ales din republicarea Codului de procedura civila in aprilie 2015.
Editia a doua a lucrarii Noul Cod de procedura civila. Comentariu pe articole tine cont nu numai de modificarile legislative intervenite (sunt integrate modificarile aduse prin Legea nr. 138/2014 ce vizeaza, indeosebi, materia executarii silite si sunt destinate sa contribuie la accelerarea procedurilor de executare silita), ci si de consideratiile doctrinare elaborate in baza noii legislatii procesual-civile si, mai ales, de deciziile jurisprudentei, in acele domenii de reglementare in care judecatorii au fost chemati sa aplice deja prevederile Codului de procedura civila.
Din cuprins:
• analiza articolelor din noul Cod de procedura civila, asa cum au fost ele modificate si prin Legea nr. 138/2014
• tabele de corespondenta intre articolele CPC din 1865 – NCPC inainte de republicare – NCPC republicat in 2015
• index detaliat
• bibliografie extrasa pentru fiecare Titlu al noului Cod de procedura civila
• corelatii legislative.
Puncte forte:
• revizuirea si actualizarea comentariilor de la prima editie
• textul Codului corespunde formei republicate in aprilie 2015
• integrarea modificarilor aduse prin Legea nr. 138/2014
• analiza institutiilor introduse prin noul Cod de procedura civila: sesizarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru dezlegarea unor probleme de drept, contestatia privind tergiversarea procesului, procedura de filtrare a recursurilor, procedura de solutionare a cererilor de valoare redusa, procedura privind crearea unui titlu executoriu european pentru creantele necontestate
Despre autor
Ioan Les este profesor universitar la Facultatea de Drept „Simion Barnutiu” din Sibiu, conducator de doctorat in domeniul Dreptului procesual civil si unul dintre cei mai renumiti proceduristi din Romania.