Pachetul este alcatuit din:
1. Teoria generala a dreptului. Curs pentru studentii anului I
Autor: Veronica Rebreanu ISBN: 978-606-27-1651-6 pret 60 lei
Teoria generala a dreptului. Curs pentru studentii anului I cuprinde doar ideile primare ce stau la baza predarii disciplinei Teoria generala a dreptului in semestrul I al primului an de studiu la Facultatea de Drept. Prezenta lucrare se adreseaza, in egala masura, tuturor celor care sunt interesati de o familiarizare cu intelesul termenilor si conceptelor cu care opereaza sistemul nostru de drept, precum si celor care urmaresc clarificarea unor notiuni, sedimentarea altora, reamintirea unor concepte.
Intr-un curs de introducere si familiarizare a studentilor anului I cu fenomenul juridic si terminologia juridica, ceea ce intereseaza este crearea unei baze de cunostinte de maxima generalitate, cu care opereaza toate celelalte discipline de specialitate, cum ar fi: variile semnificatii pe care le dam in prezent termenului „drept”, sistemul dreptului si elementele sale constitutive, functiile pe care le are existenta dreptului pentru societatea omeneasca, finalitatile urmarite prin reglementarea juridica a relatiilor interumane, sursele/izvoarele dreptului (materiale si formale), principiile dreptului, relatia dreptului cu statul, arhitectura dreptului (logico-juridica si tehnico-juridica), tehnica juridica – crearea, interpretarea si transpunerea in practica a dreptului, conditiile de existenta ale unui raport juridic, conditiile si specificul raspunderii juridice, profesiile specifice si altele potrivite a initia studentul in limbajul si rationamentul juridic. In acest sens, volumul de fata se completeaza cu o alta lucrarea a autoarei, respectiv Teoria generala a dreptului. Suport pentru orele de seminar.
Asadar, prezentul curs doar ii familiarizeaza pe studenti cu fenomenul juridic, cu terminologia de baza, cu aspectele cele mai generale care transcend sistemul dreptului fara a avea pretentia de a epuiza exhaustiv subiectul, fara intentia de a oferi un raspuns ultim si categoric tuturor intrebarilor lansate ori pe care (si) le adreseaza studentul insusi. Mereu va ramane o poarta deschisa spre analizarea fenomenului juridic, respectiv a alegerii de catre fiecare a acelei definitii/explicatii/interpretari a dreptului, potrivit viziunii personale.
2. Teoria generala a dreptului. Suport pentru orele de seminar
Autor: Veronica Rebreanu ISBN: 978-606-27-1446-8 pret 40 lei
Scopul Suportului pentru orele de seminar este acela de a asigura, dincolo de acumularea de cunostinte juridice, si dobandirea de competente pentru situatii viitoare, in care cunostintele si informatia juridica insusite la modul teoretic sunt departe de a fi suficiente. Mai mult, prin utilizarea notiunilor, clivajarea conceptelor si definirea termenilor si institutiilor juridice se pun bazele cristalizarii unui vocabular juridic propriu, indispensabil in orice profesie juridica.
Lucrarea Teoria generala a dreptului. Suport pentru orele de seminar cuprinde 22 de teme, iar la finalul fiecarei teme supuse discutiei, exista intrebari si teste de verificare similare celor de la examen. La orele de seminar vor fi identificate, analizate si argumentate raspunsurile corecte impreuna cu profesorul. Motivul pentru care din acest volum lipseste o anexa cu raspunsurile corecte la intrebari este evitarea invatarii acestora mecanic de catre studenti. Pe langa cele 22 de teme propuse, sunt incluse si 14 anexe care contin extrase din legislatia relevanta studierii materiei, precum si exemple de chestionare-test pentru examen.
Suportul pentru orele de seminar se adreseaza cu precadere studentilor in anul I ai Facultatii de Drept a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, oferind acestora reperele principale de invatare si verificare pe baza structurii rezumative a tematicii propuse si prin intermediul exemplelor de intrebari si teste grila pentru familiarizarea cu modalitatea de examinare la teoria generala a dreptului. Mai mult decat atat, lucrarea propune o familiarizare a studentilor si cu perspectivele pe care le ofera profesia de jurist, dobandita ca urmare a absolvirii unei facultati de drept.