Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa a stabilit ca, indiferent de procedura aleasa pentru realizarea scopului legii – una dintre procedurile preventive (mandatul ad-hoc sau concordatul preventiv), procedura reorganizarii judiciare sau procedura falimentului –, regulile ii vizeaza pe participantii la procedura insolventei. Notiunea de „participant la procedura insolventei” desemneaza, pe de o parte, persoanele carora le este destinata aceasta procedura si, pe de alta parte, organele procedurii, care sunt abilitate prin lege sa o aplice.
Prezenta lucrare ii are in prim-plan pe participantii la procedura, respectiv instanta de judecata, judecatorul-sindic, administratorul special, administratorul/lichidatorul judiciar, adunarea creditorilor si comitetul creditorilor.
Cat priveste debitorul, desi acesta este un participant important la procedura insolventei, nu a constituit obiect de analiza al lucrarii, intrucat drepturile si obligatiile sale in procedura, atunci cand dreptul de administrare a fost ridicat, sunt exercitate de catre practicianul in insolventa desemnat, respectiv administratorul judiciar sau lichidatorul judiciar, dupa caz, iar in ipoteza in care dreptul de administrare nu a fost ridicat, sunt exercitate de catre administratorul special, atributiile acestora fiind analizate in lucrarea de fata.